Clinquest verwerft van TNO de exclusieve wereldwijde rechten voor de klinische ontwikkeling en commercialisatie

TNO-licentie Clinquest eiwit tegen ontstekingsziekten

06 maart 2007 - De Clinquest Group uit Amsterdam en TNO hebben een licentie- en samenwerkingsovereenkomst gesloten die Clinquest de exclusieve internationale rechten geeft voor klinische ontwikkeling en commercialisering van CQ-07001, een uiterst veelbelovende kandidaat voor ontstekingsremmende en weefselherstellende toepassingen. Bij succesvolle ontwikkeling ontvangt TNO zogenoemde 'milestone fees' en 'royalties', maar financiële details zijn niet bekend gemaakt.

CQ-07001 is een endogeen humaan proteïne dat heeft bewezen een krachtige agonist te zijn tegen Toll-Like Receptor 3 (TLR 3). De 10 humane Toll-Like Receptors (TLR) worden algemeen in verband gebracht met het herkennen van pathogenen en het induceren van immuunreacties en als zodanig spelen TLR's een belangrijke rol in het vermogen van het lichaam om schadelijke indringers aan te pakken. Uit studies van TNO is gebleken dat TLR 3, in tegenstelling tot andere TLR's, wordt gestimuleerd door CQ-07001 en vervolgens ontstekingsremmende en weefselherstellende reacties oproept. Deze eigenschap van CQ-07001 maakt het een veelbelovende kandidaat voor klinische ontwikkeling gericht op verschillende ontstekingsremmende en weefselherstellende toepassingen - beide indicaties bieden een aanzienlijk marktpotentieel.

Cees Wortel, CEO van Clinquest, stelt naar aanleiding van de ondertekening: "Het uitstekende wetenschappelijke onderzoek van TNO biedt een prima basis voor de succesvolle klinische ontwikkeling van CQ-07001 tegen een aantal belangrijke ziekten. De overeenkomst past uitstekend binnen ons bedrijfsbeleid dat gericht is op groei en een toenemende nadruk op eigen ontwikkeling van producten in samenwerking met onze cliënten via onze dochteronderneming Clinquest Pharmaceutical Innovations. Voor ons ligt de nadruk op de eerste fasen van klinische ontwikkeling terwijl de verder gevorderde fasen waarschijnlijk zullen worden uitgevoerd via strategische samenwerkingsovereenkomsten met partijen in de farmaceutische industrie."

"We zijn erg positief over de samenwerking met Clinquest in dit programma" zegt Niek Snoeij, Directeur Markt bij TNO. "Hun uitstekende reputatie en uitgebreide kennis van de ontwikkeling van farmaceutische producten geven ons de zekerheid dat ons initiële wetenschappelijke onderzoek nu zullen resulteren in een succesvolle en efficiënte ontwikkeling van CQ-07001 tot producten waar veel patiënten over de hele wereld baat bij kunnen hebben".

Over Clinquest Group

De Clinquest Group is een gerespecteerde partij op het terrein van de ontwikkeling van gezondheidszorgproducten en levert diensten op het terrein van de (pre)klinische ontwikkeling voor partijen die bio-pharmaceutica, medical devices, diagnostica of medische data ontwikkelen zowel op het nivo van strategisch advies als praktische implementatie. Clinquest wordt gezien als een leider in de ontwikkeling van nieuwe, grensverleggende technologie, first-in-man klinische studies en zeer complexe klinische studie-ontwerp. De Clinquest Group heeft 3 volledige dochterorganisaties: Clinquest Inc., Clinquest Europe en Clinquest Pharmaceutical Innovations. Het bedrijf heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam en heeft kantoren in de Verenigde Staten en Singapore.

Clinquest Pharmaceutical Innovations biedt innovatieve diensten op het terrein van risk sharing partnerships, waarbij de drug development expertise van Clinquest wordt gecombineerd met de resultaten van de drug discovery van geselecteerde klanten. Clinquest Pharmaceutical Innovations is gevestigd in Amsterdam.

Over TNO

TNO is een leidend, onafhankelijk kennisbedrijf dat vanuit haar expertise en onderzoek een belangrijke bijdrage levert aan de concurrentiekracht van bedrijven en organisaties, aan de economie en aan de kwaliteit van de samenleving als geheel. Door haar veelzijdigheid en capaciteit tot integratie van deze kennis neemt TNO een unieke positie in. Bij TNO werken ruim 4700 professionals. TNO werkt vanuit 5 kerngebieden: TNO Kwaliteit van Leven, TNO Defensie en Veiligheid, TNO Industrie en Techniek, TNO Bouw en Ondergrond, TNO Informatie- en Communicatietechnologie.