ABVAKABO FNV

Onderhandelingen over cao-fusie V&V en thuiszorg

Maandag 5 maart hebben de werkgevers en vakbonden hun inzetbrieven uitgewisseld voor de onderhandelingen voor de cao VVT. Dat is de naam voor een samengevoegde cao voor V&V (Verpleeg- en Verzorgingshuizen) en de thuiszorg. Aanstaande donderdag 8 maart beginnen de feitelijke onderhandelingen. De verschillende vakbonden gaan deze keer met een gezamenlijke inzet de onderhandelingen in.

De onderhandelaars gaan proberen het onderstaande te realiseren:
* De twee cao's van V&V en thuiszorg worden samengevoegd tot één cao.

* Een cao Thuiszorg met een looptijd van 1 oktober 2006 tot 1 januari 2007 en een generieke salarisverhoging van 0,5 procent om de loonontwikkeling 2006 op gelijk niveau te brengen met die van de V&V 2006.

* Loonsverhoging en eindejaarsuitkering: de bonden willen een algemene loonsverhoging van 3 procent. Daarnaast moeten er afspraken gemaakt worden over het gelijklopen van de eindejaarsuitkering V&V en Thuiszorg.

* Werkgelegenheid en stages: De werkgelegenheid onder vooral jongeren is nog steeds een probleem. De bonden stellen voor dat het stagebeleid versterkt wordt, o.a. door gelijkstelling van de mbo en hbo-leerroutes. De vergoeding voor BOL'ers moet ook gelden voor hbo-stagiares. Er moet een minimale stagevergoeding gaan gelden van twee euro per uur. Een stage moet minstens 144 uur per studiejaar bedragen.

* Min/max contracten: Arbeidscontracten van werknemers die niet op vaste tijden werkzaam zijn moeten verbeterd worden. Wij stellen voor dat de arbeidsduur en het aantal vaste dagen per week waarop de werknemer werkt afhankelijk wordt van de arbeidsduur. Dit om deze categorie werknemers in de gelegenheid te stellen hun (vaste) contract uit te breiden.

* De uitzonderingsbepaling die een ruimere inzet van kraamverzorgenden (8 dagen achter elkaar) mogelijk maakt moet worden opgezegd, omdat cliënten geen hele dagen kraamzorg meer krijgen. Als het aan de bonden ligt, wordt de nominale vergoeding voor wachtdiensten verhoogd met 2 euro voor de duur van de dienst. De bonden vinden dat de inroostering van kraamverzorgenden moet verbeteren. Verder willen de bonden een einde maken aan de praktijk van het inleveren van min-uren tegen verlofuren aan het einde van het jaar. Zij stellen daarom voor om het restant aan min-uren aan het einde van het jaar om te zetten in arbeidstijd met behoud van salaris.

vijfbondenbrief 5 maart 2007
inzetbrief ABVAKABO FNV
inzetbrief werkgevers BTN
inzetbrief werkgevers Actiz
06-03-2007, Thuiszorg, Verpleeg- en verzorgingshuizen | Meer over: kraamzorg, stage, thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen, zorg |