Provincie Limburg

Groene Brigade pakt illegale vuilstortingen succesvol aan Succesvolle actie in Noord-Limburg

Vanochtend heeft de Groene Brigade met succes een reeks van illegale vuilstortingen kunnen beëindigen in het gebied rond Zaarderheiken en Dubbroek (Noord-Limburg). De verdachten zijn overgedragen aan de politie Limburg-Noord. Deze actie is de succesvolste actie van de Groene Brigade in de eerste maanden van hun handhavingswerk in het buitengebied. In totaal zijn er tot op heden ruim 400 overtredingen geregistreerd en 30 processen-verbaal door de Groene Brigade opgemaakt. Deze resultaten bewijzen duidelijk de meerwaarde van de Groene Brigade, aldus gedeputeerde Herman Vrehen.

De illegale vuilstortdumpingen waren, gezien de talrijke meldingen, al lange tijd een doorn in het oog van de omwonenden. Vanaf januari 2007 is er bijna dagelijks door de Groene Brigade gepost in het gebied. Vandaag kwam de verdachte auto in een fuik van de Groene Brigade terecht. Daarop kon hij op heterdaad aangehouden worden. De verdachten zijn door de politie afgevoerd.

De overige resultaten van de eerste maanden tonen aan dat er meer dan voldoende werkvoorraad is voor de Groene Brigade. Deze veldspecialisten hebben in het eerste kwartaal van hun werkzaamheden ruim 400 overtredingen geregistreerd en in 30 gevallen zelf hierbij proces-verbaal opgemaakt. De overige 270 zaken (zoals illegale bebouwing, lozingen en storting van afval) zijn doorgeleid naar andere bestuurlijke organisaties (gemeente, waterschappen). Alle constateringen worden geregistreerd en in de milieukaart opgenomen. Zo kan een gebiedsanalyse gemaakt worden en de problematiek van het Limburgse buitengebied inzichtelijk gemaakt worden.

Herman Vrehen: Ik ben niet alleen blij met dít resultaat. Ook heel belangrijk is dat de samenwerking met andere partijen steeds meer gestalte krijgt. Inmiddels zijn er samenwerkingscontracten afgesloten met: Stichting Maasplassen Midden-Limburg, Chemelot BV, Staatsbosbeheer, Stichting het Limburgs Landschap, de politieregios Limburg Noord en Limburg-Zuid, de gemeente Eijsden en de Hengelsportfederatie Limburg.
Met andere partijen vinden er onderhandelingen plaats over vormen van samenwerking, onder andere met het project Groene Goud. Voor dit project vervult de Groene Brigade al een signaalfunctie. Medio juni vinden er ook gezamenlijke acties plaats.

6-3-2007 12:57