06.03.2007 / 13:29 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Cordaid

Cordaid

Vastenaktie veruit grootste collecte voor Derde Wereld doelen


1 miljoen Nederlanders geven invulling aan vasten

Datum: 6 maart 2007- De jaarlijkse Vastenaktie-collecte voor concrete, kleinschalige projecten in arme landen is weer op gang. In 2006 was Vastenaktie veruit de grootste Nederlandse collecte voor Derde Wereld doelen, zo blijkt uit cijfers van het CBF. De totale opbrengst van de Vastenaktie, gevoerd door de ontwikkelingsorganisatie Cordaid, bedroeg vorig jaar 5. miljoen euro. Daarvan was het aandeel van de collecte 2,3 miljoen. Dat is vijftien procent hoger dan in 2005 en zelfs eenderde hoger dan in 2004. Ook in voorgaande jaren was Vastenaktie de grootste collecte voor ontwikkelingsprojecten die ons land rijk is.

De komende weken gaan verspreid over het hele land rond de twintigduizend collectanten op stap om in totaal ruim twee miljoen vastenzakjes te verspreiden waar gezinnen hun vastengift in kunnen doen. Tweehonderdduizend basisschoolleerlingen ontvingen al een spaardoosje om hun eigen besparing in te doen. De vastentijd eindigt met Pasen, dit jaar op 8 april. Met name in de laatste week van de actie worden, vooral op veel plaatsen in het zuiden van het land, de collecte-enveloppen huis-aan-huis ingezameld.

Vasten is weer terug op de agenda. Uit onderzoek blijkt dat één op de vier katholieke Nederlanders invulling geeft aan de traditionele vastentijd tussen carnaval en Pasen, de christelijke tegenhanger van de islamitische Ramadan. Meer dan de helft van kerkelijke Nederlanders zegt bewondering te hebben voor mensen die vasten. De meest voorkomende vorm van vasten is geld opzij leggen voor een goed doel. Daaraan dankt Vastenaktie haar koppositie onder de Derde Wereld collectes in Nederland. Met haar oproep iets van onze overvloed te delen met mensen die het nodig hebben, onder de noemer De wereld groeit als we delen', sluit de Nederlandse Vastenaktie dit jaar aan bij de campagne 'Live Simply'(Leef in Eenvoud) van haar Engelse zusterorganisatie. Op televisie wordt Vastenaktie ondersteund door de zevendelige KRO-serie 'Heb ik genoeg?' van Karin de Groot en Liz de Kort, telkens op de woensdagmiddagen om 17.10 uur. Daarnaast bracht Vastenaktie een boekje uit: 'Heb ik genoeg. Vijftien gesprekken over grenzen aan onze hebberigheid'. Het boekje is een geschenk voor nieuwe donateurs van Vastenaktie.