Gemeente Rotterdam

Nr. 41
06 maart 2007

Doorbraak in de jeugdketen; Ieder kind wint

Voor een doorbraak in de jeugdketen heeft Leonard Geluk met alle betrokken partijen het actieprogramma Ieder Kind Wint vastgesteld. Ongeveer 10.000 kinderen in de Rotterdamse regio hebben ernstige problemen in ontwikkeling, opvoeding en/of onderwijs. Het beschikbare aanbod van zorg schiet vaak tekort zodat kinderen niet (snel genoeg) de hulp krijgen die ze nodig hebben. Het programma Ieder Kind Wint is een samenhangend programma om met concrete acties hulpverlening aan jongeren te versnellen en te verbeteren.

Leonard Geluk (portefeuillehouder Jeugdzorg Stadsregio Rotterdam en Jeugdwethouder gemeente Rotterdam): "Het is voor het eerst in Nederland dat partijen op deze schaal de handen ineen slaan. Hiermee lopen we in de Rotterdamse regio voorop. Maar het is dan ook hard nodig. We accepteren het niet langer dat kinderen niet de hulp krijgen die ze verdienen omdat organisaties niet goed samenwerken. Wij willen alle kinderen laten winnen. Dat kan met dit programma".

De betrokken partijen zijn onder andere de jeugdgezondheidszorg, het onderwijs, de welzijnssector, Bureau Jeugdzorg, de jeugdzorg-aanbieders, de Jeugd-GGZ en Jeugd-LVG, de Raad voor de Kinderbescherming, de politie, het openbaar ministerie en de regiogemeenten. Vertegenwoordigers van deze partijen vormen samen een regiegroep die verantwoordelijk is voor de uitvoering en sturing van het actieprogramma Ieder Kind Wint.

Afspraken
In het actieprogramma Ieder Kind Wint staat het kind en de hulp die het nodig heeft centraal. Het belang van instellingen is ondergeschikt: zij werken samen met als doel risico's en problemen eerder en beter te signaleren en weg te nemen. De juiste interventies en zorg zijn altijd beschikbaar. De belangrijkste afspraken zijn: . Jeugdgezondheidszorg ziet ieder kind en heeft specifieke aandacht voor risicokinderen; . Professionals in onder andere het onderwijsveld worden opgeleid om sneller risico's en problemen te kunnen signaleren, waarmee sneller kan worden ingegrepen; . Er komt één kinddossier en een signaleringssysteem voor alle betrokken partijen; . Iedere school in de stadsregio krijgt een zorgadviesteam om proactief op risico's en problemen te kunnen inspelen;
. Alle gemeenten en zorgadviesteams van de scholen krijgen (een aansluiting tot) een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Dit is een laagdrempelige voorziening voor vragen over opgroeien; . Financiering en sturing afstemmen, zodat het kind het hulpaanbod krijgt dat nodig is; Dit moet leiden tot een optimale preventie In 2009 waarbij ieder kind steeds tijdig die aandacht en zorg krijgt die het verdient.

Maandag brengt Jeugdminister André Rouvoet een werkbezoek aan Rotterdam. Leonard Geluk informeert hem over het programma Ieder Kind Wint. Hij zal dan aan André Rouvoet vragen om ambassadeur van het programma te worden.

Noot voor de redactie/