ABN AMRO

Amsterdam, 6 maart 2007

ABN AMRO Capital wint veiling van Vetus Den Ouden en slaat met het bedrijf een nieuwe koers in

ABN AMRO Capital, het private equity-bedrijf van ABN AMRO, neemt Vetus Den Ouden ("Vetus") over van AlpInvest Partners en de oorspronkelijke oprichter van het bedrijf. De belangstelling voor Vetus was aanzienlijk. Vetus is een toonaangevende internationale fabrikant en leverancier van nautisch-technisch toebehoren en scheepsdieselmotoren, bestemd voor de pleziervaart en de kleine beroepsvaart. De transactie zal naar verwachting voor eind maart 2007 worden afgerond, onder voorbehoud van toestemming van de relevante mededingingsautoriteiten.

Vetus, opgericht in 1964, neemt een unieke positie in de watersportbranche in. Het bedrijf heeft een productassortiment van 2600 merkartikelen die intern worden ontworpen en ontwikkeld. Door de focus op R&D is het bedrijf in staat producten te ontwerpen die vooruit lopen op de huidige markttrend. Vetus staat dan ook bekend als een innovatief, eersteklas fabrikant die zich vooral richt op het ontwerp en de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige scheepsuitrusting.

De producten van Vetus vallen uiteen in vier hoofdcategorieën: motoren en motoronderdelen; bow thrusters, producten "rond de motor" en allerhande technische accessoires (zoals: apparatuur aan dek, ramen, pompen, ventilatieproducten enz.). Het bedrijf heeft 145 werknemers in dienst in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en de Verenigde Staten en verkoopt zijn producten in meer dan tachtig landen via dochterbedrijven en een wereldwijd distributienetwerk. De filosofie dat een uitstekende "after sales" service een integraal onderdeel van het verkoopproces uitmaakt, heeft geleid tot een omvangrijk wereldwijd servicenetwerk, met lokale steunpunten waar booteigenaren optimale service kunnen verwachten.

Als gevolg van de buy-out verwerft ABN AMRO Capital een meerderheidsbelang in Vetus. Het managementteam zal ook in het bedrijf investeren. Rabobank en Fortis zullen de schuldfinanciering verzorgen.

De groeivooruitzichten van het bedrijf zijn goed. Er is fors geïnvesteerd in het distributie- en dealernetwerk en het nieuwe management heeft de verkoop- en distributieprocessen geoptimaliseerd. Over het boekjaar 2006 heeft de groep een omzet van ongeveer EUR 54 miljoen gerealiseerd.

Marc Staal, Managing Partner van het Nederlandse buyout-team bij ABN AMRO Capital: "De acquisitie van Vetus past geheel in onze voorkeur voor toonaangevende Business-to-Business- merken. Dankzij ons vermogen de belangrijke zaken direct aan te pakken, verzekerden wij ons tijdens het veilingproces van een gunstige positie bij het management. Wij geloven dat het bedrijf uitstekend is gepositioneerd voor internationale groei en verheugen ons op een nauwe samenwerking met Beschier Kik, Marcel Borsboom en hun team."

Beschier Kik, Chief Executive van Vetus, over de overname: "Gedurende de laatste paar jaar hebben wij het bedrijf opnieuw vormgegeven en uitgebouwd tot een internationaal erkende "vernieuwer" op het terrein van scheepsuitrusting. Met de financiële steun van een sterke partner als ABN AMRO Capital zijn wij in staat de volgende stap in de ontwikkeling van het bedrijf te zetten door het distributienetwerk uit te breiden en de geografische reikwijdte te vergroten. Bovendien gaan wij actief op zoek naar acquisities die ons productassortiment aanvullen en ons internationale marktaandeel versterken."


-einde-

Inlichtingen:

ABN AMRO (voor ABN AMRO Capital) ­ Carolien Pors, +31 20 6288 900

Vetus ­ Beschier Kik, Marcel Borsboom + 31 10 437 7700