Gemeente Sittard-Geleen


Noodlokalen voor Xaveriusschool

Sittard-Geleen, 6 maart 2007 - De Xaveriusschool, een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen (ZMOK), krijgt drie noodlokalen om het stijgend aantal leerlingen voor de komende twee schooljaren op te vangen. Daarnaast gaat het college kijken of verdere tijdelijke huisvesting past binnen de lange termijn ontwikkeling van het ZMOK-onderwijs in Sittard-Geleen. Een korte termijnoplossing is volgens wethouder Berry van Rijswijk belangrijk: "Bij de huisvesting van deze leerlingen speelt de gedragsproblematiek een belangrijke rol. Ruimtetekort heeft een aantoonbaar negatieve weerslag op de ontwikkeling. Met de noodlokalen lossen wij een deel van het probleem op. Maar daarnaast willen wij van het schoolbestuur een visie voor de lange termijn zodat wij hierover gefundeerd een besluit kunnen nemen."

Het aantal leerlingen van de Xaveriusschool is de laatste jaren gestegen van 56 in 2001 naar 114 leerlingen in 2006. Daarbij speelt ook een rol dat het reguliere onderwijs meer leerlingen naar het ZMOK-onderwijs doorverwijst. De leerlingen worden nu gehuisvest in de Xaveriusschool (Valkstraat), waar een verdere uitbreiding niet mogelijk is. Daarom wordt nu een aantal lokalen bij het CBB aan de Overhovenerstraat en het Medisch Kleuterdagverblijf (MKD) te Limbricht ingezet. Daar komen nu de drie noodlokalen, waartoe B&W heeft besloten, bij. Voor de huisvesting van het groeiend aantal leerlingen, heeft Focus Stichting Onderwijs en Opvoeding een aanvraag ingediend voor verdere uitbreiding. Daarbij wordt rekening gehouden met de beperkte groepsgrootte:12 leerlingen per groep in het SO en 7 leerlingen per groep in het VSO.

Met de drie noodlokalen waartoe B&W nu heeft besloten, is een deel van het ruimteprobleem van de school opgelost. Door aanvullende tijdelijke huisvesting kan het ruimtegebrek op korte termijn verder worden opgelost. Om daarover een gefundeerd besluit te nemen is het echter van belang dat het schoolbestuur een realistische lange termijn visie kenbaar maakt over de ontwikkeling van het ZMOK-onderwijs in Sittard-Geleen. Volgens wethouder Berry van Rijswijk is daarbij ook de vraag of het maatschappelijk bezien een gewenste ontwikkeling is dat een groeiend aantal leerlingen wordt doorverwezen naar het Speciaal Onderwijs. Landelijke onderzoeken op dit punt kunnen daarbij als leidraad dienen. Om voor een tijdelijke huisvesting een besluit te nemen is verder een deugdelijke financiële onderbouwing van het schoolbestuur noodzakelijk. Het gemeentebestuur heeft het schoolbestuur gevraagd om hiervoor hun visie kenbaar te maken.


---