Gemeente Breda

Extra Europese subsidie voor het project Water In Historic City Centres

logo_Water_in_historic_cities_kln.gif

De Europese Gemeenschap heeft aan het project WIHCC een extra subsidie toegekend van 271.000,-. Deze extra subsidie wordt voor een deel besteed aan maatregelen aan de Nieuwe Mark, die het eventueel verdiepen in de toekomst makkelijker maken.

Daarnaast komt hiermee extra geld beschikbaar voor een internationaal handboek voor waterprojecten en voor een in Breda te houden internationale slotconferentie in november 2007.

Breda is Lead Partner in het project Water in Historic City Centres; een project in het kader van het transnationale programma Interreg IIIB van het Europese Fonds Ruimtelijke Ontwikkeling. In het project werkt Breda samen met de steden s-Hertogenbosch (NL), Gent en Mechelen (B), Chester (UK) en Limerick (IRL). De steden werken samen rond de herpositionering en betekenis van water in historische binnensteden. Naast uitwisseling van kennis en expertise op het vlak van techniek, watermanagement en ruimtelijke kwaliteit vindt ook de nodige verdieping plaats op de economische effecten, publiekprivate samenwerking, communicatie en duurzaamheidsaspecten. Als resultaat van dit project liggen er in november 6 demonstratieprojecten in de 6 steden (herstelde waterlopen, gereconstrueerde rivierfronten), een internationaal handboek in 4 talen voor waterprojecten en een film rond de betekenis van water voor de historische stad. Een rondreizende expositie ondersteunt het werk in de verschillende steden en de uitstraling naar Europa. Op de website http://www.wihcc.eu is nadere informatie te vinden over dit project en over de verschillende projecten in de 6 deelnemende steden.

Breda en WIHCC goed aangeschreven
Breda heeft met haar partners voor de tweede keer met succes een beroep gedaan op extra middelen die beschikbaar kwamen voor de lopende projecten. Bij een eerdere gelegenheid zijn de extra middelen vooral ten gunste gekomen van de steden s-Hertogenbosch en Gent, naast extra budget voor de film.
Het totale projectbudget voor de gezamenlijke onderneming bedraagt nu 11.865.739, waarvan
5.850.739 Europese subsidie.
Het project staat in Europa goed aangeschreven. Niet alleen vanwege het uitdagende onderwerp, maar ook vanwege de evenwichtige combinatie van theoretische verdieping en concrete uitvoering. Bij een seminar in Eindhoven op 14 februari 2007 rond de nieuwe structuurfondsperiode mocht WIHCC namens alle Nederlandse projecten een boek in ontvangst nemen met een overzicht van alle Europese projecten met Nederlandse deelname.

Waar wordt de subsidie aan besteed?
Een bedrag van 145.000 wordt ingezet als bijdrage in de aanleg van een verdiept hoofdriool onder de Nieuwe Mark op de plaats van het gemaal aan de Markendaalseweg.
Breda is al enige tijd bezig om de aanleg van diepliggend en stromend water in de Nieuwe Mark in de toekomst eenvoudiger mogelijk te maken. Eén van de onderdelen is de aanleg van een diepliggend hoofdriool onder de rivier. Er is een constructie ontworpen met dubbele buizen. Deze sluiten aan op grote rioolputten die het water vanuit het Oude Vest hoofdriool via de sifon naar het gemaal transporteren. Dit verdiepte hoofdriool wordt nog voor de zomervakantie gerealiseerd. De Europese subsidie is toegekend vanwege het innovatieve karakter van deze technische oplossing en als voorbeeld dat ook in andere steden kan worden gebruikt bij projecten die de terugkeer van water in oude binnensteden voorbereiden.

De rest van de subsidie wordt ingezet om de transnationale resultaten van dit samenwerkingsproject bekend te maken.
De subsidie maakt het mogelijk om een handboek voor waterprojecten toegankelijker te maken met extra fotomateriaal en tekst. Bovendien worden de teksten niet alleen in het Engels en het Nederlands, maar ook in het Frans en het Duits (samenvattingen) gepubliceerd. Daarnaast wordt het programma voor de internationale slotconferentie uitgebreid. Deze conferentie staat op 29 en 30 november a.s. in Breda gepland. Het is nu mogelijk een breder publiek uit te nodigen en de kwaliteit van de conferentie te garanderen.

Met de partners worden ook plannen gemaakt voor deelname aan projecten in de nieuwe structuurfondsperiode (2007-2013). Binnen het programma Externe Betrekkingen, Subsidies en Citymarketing wordt de toekomstige Bredase inzet in Europa gecoördineerd.

Breda, 6 maart 2007