Gemeente Geldrop-Mierlo


Belastingen

GELDROP-MIERLO VOERT VROM-TAKEN REDELIJK GOED UIT

De gemeente voert haar wettelijke taken op het gebied van bouwen, ruimte en milieu over het algemeen redelijk goed uit. Dit concludeert de VROM-Inspectie in een onderzoek naar de uitvoering van de wettelijke VROM-taken door de gemeente.

De Inspectie heeft het jaar 2004 als uitgangspunt genomen voor het onderzoek. In dit jaar zijn de gemeenten Geldrop en Mierlo samengegaan. Dit bracht wat aanloopproblemen met zich mee.

VERBETERINGEN
Op een aantal onderdelen kan de gemeente nog verbeteringen aanbrengen. In de loop van 2005 en 2006 hebben we al verschillende taken opgepakt. Zo actualiseren we momenteel alle geldende bestemmingsplannen die (te) oud bleken te zijn. Ook is een actualiseringsprogramma opgesteld, zodat de bestemmingsplannen actueel worden gehouden. Daarnaast legt de gemeente alle werkprocessen op het gebied van toezicht en handhaving vast in een kwaliteitssysteem. Er is een nieuw cluster Handhaving opgericht, waarin de handhavers van de taakvelden milieu, bouwen en ruimtelijke ordening bij elkaar zitten. De gemeente heeft bovendien een plan van aanpak opgesteld, waarin alle aanbevelingen van de VROM-Inspectie zijn opgenomen, gekoppeld aan actiepunten en een tijdsplanning. Over de voortgang hiervan vindt periodiek overleg plaats met de Inspectie.

VROM INSPECTIE
De VROM-Inspectie doet jaarlijks bij een kwart van de gemeenten in Nederland onderzoek naar de uitvoering en handhaving van VROM-regelgeving. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het verlenen en handhaven van bouw- en milieuvergunningen en het opstellen en handhaven van bestemmingsplannen. De VROM-Inspectie treedt niet alleen op als handhaver van de VROM-regels, maar bevordert ook de naleving door structurele problemen op te sporen en in overleg met gemeenten op te lossen.