Tien steden en dorpen in groencompetitie Entente Florale 2007


06.03.2007 / 14:47 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Entente florale nederland

Entente florale nederland

Vijf steden en vijf dorpen nemen dit jaar deel aan de nationale groencompetitie Entente Florale 2007. In de categorie steden, plaatsen met meer dan 15.000 inwoners, strijden Apeldoorn, Gorinchem, Tilburg, Uden en Weesp om de titel 'Groenste stad van Nederland 2007'. In de categorie kleine steden en dorpen zijn dit Buren, Helvoirt (gemeente Haaren), Oudewater, Ubbergen en Ulvenhout (gemeente Breda).

De stichting Entente Florale Nederland organiseert jaarlijks een nationale groencompetitie voor steden en dorpen. De doelstelling daarvan is om overheden, bedrijfsleven en burger te doordringen van het grote belang van goede groenvoorzieningen. Wetenschappelijk onderzoek heeft duidelijk de positieve effecten van groenvoorzieningen op het welzijn en welbevinden van mensen aangetoond. Bijkomend voordeel is dat goed aangelegd en onderhouden groen de toeristische, sociale en economische aantrekkingskracht van een gemeente versterkt.

Jurering
De jury van Entente Florale werkt met objectieve criteria die specifiek voor deze competitie zijn opgesteld. De jury is samengesteld uit tuin- en landschapsarchitecten, hoveniers, gemeentelijke managers en (beleids)medewerkers op het gebied van de ruimtelijke inrichting en het milieu. Naast de beoordeling van de gemeentelijke beleids- en structuurvisie/plannen op het gebied van groen kijkt de jury ook naar de vertaling van het beleid naar de werkelijkheid. Dit gebeurt tijdens een rondgang door het binnen- en buitengebied. De rondgangen van de jury door de gemeenten vinden plaats in de periode van mei tot en met augustus. Op 17 oktober worden tijdens de feestelijke prijsuitreiking de prijswinnaars bekend gemaakt.

Groene stad
Vorig jaar heeft de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de overeenkomst met Entente Florale voor een periode van vijf jaar verlengd. In dit convenant is besloten om naast de aandacht voor het natuuraspect, structureel de aandacht te vestigen op het belang van het inzetten van groen als volwaardig instrument in de stedelijke ontwikkeling. Onder het thema De Groene Stad wordt nadrukkelijk het economisch, sociaal en maatschappelijk belang van het groen gecommuniceerd. De deelnemers aan de Entente Florale competitie bewijzen dat ze het groen belangrijk vinden en dat ook uitdragen. De groendienst wordt serieus genomen en gewaardeerd om haar expertise en deskundigheid. Deelname aan de Entente Florale heeft een positief effect op de uitstraling van de gemeente, zowel naar binnen als naar buiten.

15)

Bericht voor de redactie (