Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 6 maart 2007                                 |


1. Stedelijke vernieuwing
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben de beleidsregel Stedelijke vernieuwing 2007 vastgesteld. Na publicatie in het provinciaal blad wordt deze beleidsregel van kracht. De regeling biedt samen met de algemene provinciale subsidieverordening het kader en de criteria voor een bijdrage uit de subsidieregeling Investeringsbudget stedelijke vernieuwing (ISV) en het Stimuleringsfonds stedelijke vernieuwing. Gedeputeerde Staten hebben voorts besloten om, gezien het resterende ISV-2 budget van circa E 5,7 miljoen halverwege de looptijd van de ISV-2 periode, stimulerende maatregelen te nemen om het aantal ISV-projecten in projectgemeenten te vergroten. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar het onderdeel bodem van het Investeringsbudget. Hiertoe is ondermeer een bedrag van circa E 1,9 miljoen beschikbaar.

2. Westbrabantse waterlinie
Er komt nog eens bijna E300.000 beschikbaar voor het herstel van het deel van de Westbrabantse waterlinie ten noorden van Bergen op Zoom. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Door bij te dragen aan het behoud van de historische fortenreeks die van Drimmelen tot Bergen op Zoom loopt, worden ook de mogelijkheden voor openluchtrecreatie, waterberging, natuurbeheer en behoud van cultuurhistorie vergroot. De totale kosten bedragen meer dan 1,5 miljoen euro, waarvan de provincie bijna de helft betaalt. Het project is eind 2008 gereed.

3. Verkoop grond Hilvarenbeek
Er worden mogelijk vier woningen gebouwd op de 'locatie Kuijpers' aan het Vossenhol in Biest-Houtakker (gemeente Hilvarenbeek). Gedeputeerde Staten stemmen er in principe mee in deze voormalige veehouderij te verkopen aan de Woningstichting Stromenland. De woningen vallen in de Pilot "Biest-Houtakker". Door de aankoop en de sanering van de veehouderij werden knelpunten in de ruimtelijke ordening in Biest-Houtakker opgelost.

4. Statenvragen fusie Essent-Nuon
Er bestaan thans geen plannen om vóór een eventuele fusie van de energiemaatschappijen Essent en Nuon, Essent Milieu af te stoten. Kabelcom is inmiddels aan de nieuwe eigenaars overgedragen, waarbij GS in het overleg van de aandeelhouderscommissie de Raad van Bestuur aangegeven hebben een deel van de opbrengst te willen ontvangen. GS wachten de voorstellen van Essent voor het investeren van de opbrengsten af. GS bereiden een nota voor over het bredere financiële perspectief van de provincie voor het nieuwe bestuursakkoord 2007-2011 waarin de mogelijkheden voor het aanwenden van dividenden wordt meegenomen. Dat antwoordt het college op vragen van de fracties van D66, PvdA, SP, GroenLinks, Brabantse Partij, ChristenUnie/SGP uit Provinciale Staten.

5. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
In de toekomst moet er meer samenhang en doelgerichtheid komen wanneer maatschappelijk verantwoord ondernemen gestimuleerd wordt. Met maatschappelijk ondernemen wordt bedoeld dat ondernemingen, overheden en instellingen in hun handelen aandacht hebben voor het evenwicht tussen ecologie, economie en sociaal-culturele ontwikkelingen ( people, planet, profit). Om die samenhang te bereiken is een portfolio- en doelgroepenanalyse gestart die de problemen en kansen in beeld brengt. Dat staat in de tussenrapportage maatschappelijk verantwoord ondernemen die GS naar de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid zenden.

6. Brabants Bureau voor Toerisme
Het Brabants Bureau voor Toerisme is er in 2005 in geslaagd om te groeien in zijn rol als spitsorganisatie op toeristisch-recreatief gebied. De afzet van producten en diensten naar het bedrijfsleven kan echter beter. Met de campagne "Bijzonder Brabant" is op dat punt een impuls gegeven. Dat constateert het college van GS naar aanleiding van het jaarverslag 2005. Het BBT analyseert de ontwikkelingen, doet aan strategische productontwikkeling en Brabantbrede promotie en marketing. Gedeputeerde Staten keuren de jaarrekening 2005 van het BBT, dat door de provincie gesubsidieerd wordt, goed.

7. Buitenlandse reizen
Een ambtenaar van de provincie Noord-Brabant gaat van 13 tot en met 15 maart naar een congres over biomassa in Duitsland. Het congres gaat in op actuele thema's zoals nieuwe oogsttechnieken, teelt en productie en de bedrijfseconomische haalbaarheid van diverse soorten biomassa. Een Brabantse delegatie, waaronder de portefeuillehouder openbaar vervoer, zal deelnemen aan het internationale openbaar vervoercongres dat in mei 2007 in Helsinki gehouden wordt. Enkele medewerkers van de provincie nemen deel aan een symposium in Keulen over de rol van ontgrondingen bij rivierverruiming om de gevolgen van de klimaatsverandering op te vangen.

8. Internationale samenwerking
Er is een toetsingskader voor internationale samenwerking door GS vastgesteld. Bij het aangaan van internationale relaties moet er sprake zijn van wederkerigheid. Wederkerigheid dat de provincie in de internationale samenwerking niet alleen iets brengt maar ook iets haalt. Dat kan vertaald worden aan een bijdrage aan maatschappelijke danwel economische doelen, kennis en ideeën voor beleidsontwikkeling, de ontwikkeling van de vaardigheden van medewerkers. Zo wil het college tot een goede afweging bij het aangaan van internationale projecten komen.

9. Evenementen op provinciale wegen
Voor het houden van activiteiten op de provinciale wegen, bijvoorbeeld evenementen en wedstrijden, en voor het plaatsen van voorwerpen op de weg, bijvoorbeeld bouw- of afvalcontainers of spandoeken, hebben Gedeputeerde Staten de regels aangepast en nieuwe toetsingskaders vastgesteld. Hierdoor kunnen vergunningaanvragen sneller en efficienter verlopen. Tegelijkertijd levert het een administratieve lastenverlichting op.

10. Vrijwilligers verkeersveiligheid
Vele Brabanders zetten zich wekelijks in voor verkeersveiligheid, als verkeersbrigadier, verkeersouders, bestuurslid van Veiligverkeer of op andere wijze. Als blijk van waardering organiseren GS 25 april aanstaande in het provinciehuis een feestelijke bijeenkomst waarbij circa 1000 verkeersvrijwilligers uitgenodigd worden. Deze dag past uitstekend in de Wereldverkeersveiligheidsweek (van 23 t/m 27 april 2007). Doel van deze week is burgers en politici te stimuleren om actief te blijven werken aan een verkeersveiliger leefomgeving.

11. Voorstel Provinciale Staten provinciale milieuverordening
Het opnemen van een ontheffingsbepaling in de provinciale milieuverordening is volgens Gedeputeerde Staten niet de juiste weg om maatwerk te verlenen bij de bescherming van grondwater in grondwaterbeschermingsgebieden. Het college wil de instructieregels voor de gemeenten actualiseren en aanpassen van middelvoorschriften naar doelvoorschriften of een combinatie daarvan. Dat zeggen GS in een reactie op een initiatiefvoorstel van drie statenleden van de VVD, PvdA en CDA. Wanneer de gemeenten ontheffingen zouden kunnen verlenen van provinciale regels voor de bescherming van grondwater, verliest de provincie het overzicht en de regie bij de uitoefening van deze wettelijk vastgelegde taak. Ook ontstaat er een complexe juridische positie omdat het gaat om de bescherming van grondwatergebieden die zich over meerdere gemeenten uitstrekken.

12. Financiële bijdrage aan project Volwaard Kip
Het diervriendelijke alternatief voor het houden van vleeskuikens, de 'Volwaard Kip', krijgt van de provincie een subsidie van E82.072,-. Het Volwaard-initiatief is een samenwerkingsverband tussen de ZLTO, de Dierenbescherming en zes Brabantse ondernemers en verschuillende supermarktketens.

13. Wijziging rechtspositionele regeling
GS hebben ingestemd met wijziging van de collectieve arbeidsvoorwaardenregeling provincies en een aantal daarop gebaseerde uitvoeringsregelingen.

14. Aanschaf systeemwanden provinciehuis
Voor het leveren en plaatsen van een aantal wanden in het provinciehuis hebben GS een opdracht verstrekt aan Interwand Eibergen BV. Hiermee is een bedrag gemoeid van E67.500,- exclusief BTW.


15. Legesverordening
Bij de behandeling van de Legesverordening van de provincie Noord-Brabant in de statencommissies zijn een aantal vragen en opmerkingen geplaatst. Die betreffen o.a. de kosten voor het aanleggen en verwijderen van uitwegen. GS hebben hiervoor een memorie van antwoord en nota van wijzigingen opgesteld.

16. ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar voor de uitbreiding van een landschapscamping in Bergeijk, het vervangen van een snackbar/restaurant in Grave, een opslagloods voor landbouwmateriaal in Waalwijk, de bouw van 12 appartementen en commerciële ruimte in Roosendaal, een glastuinbouwproject in Someren, de uitbreiding van camping Bernehoeve in Loon op Zand, een appartementencomplex in Breda en de bouw van een sporthal in Best. Het bestemmingsplan buitengebied, partiele herziening RBV-regeling van de gemeente Cranendonck wordt goedgekeurd, de wijziging van het bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Woudrichem wordt goedgekeurd, aan de 15e wijziging van het bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Someren wordt goedkeuring onthouden.

17. Veehouderij, ammoniak en geur
Het aantal veehouderijen in Brabant is in de periode 2003-2005 verder afgenomen. De schaalvergroting van de overblijvende veehouderijen gaat onverminderd door, dat is vooral in de landbouwontwikkelingsgebieden. De meeste veehouderijen die stoppen liggen nabij woonkernen, in de landbouwontwikkelingsgebieden daalt het aantal veehouderijen het minst. Ondanks het feit dat er meer dieren gehouden worden, daalt de stikstofdepositie op de natuur. Dat blijkt uit de rapportage ammoniak en geurhinder in Noord-Brabant 2005 die Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld. De rapportage beschrijft de ontwikkeling in het eerste halfjaar na de vaststelling van de reconstructieplannen. De rapportage wordt gebruikt om de voortgang in het realiseren van beleidsdoelstellingen te halen.


---- --