Ministerie van Buitenlandse Zaken

Staatssecretaris Timmermans reikt journalistenbeurs uit

06 mrt 2007 | Op 1 maart reikte staatssecretaris Timmermans samen met de Duitse ambassadeur in Nederland, de heer Läufer, de `stipendia' uit aan de journalisten die deelnemen aan de jaarlijkse Duits-Nederlandse Journalistenuitwisseling. Met het uitreiken van de beurzen luidde Timmermans de 13e editie van de journalistenuitwisseling in. Staatssecretaris Timmermans reikt journalistenbeurs uit

Staatssecretaris Timmermans reikt journalistenbeurzen uit

Zeven Nederlandse en zes Duitse journalisten zullen dit jaar aan de uitwisseling deelnemen. Zij gaan twee maanden werken bij de redactie van een buitenlandse krant, weekblad, radio- of televisiezender of een ander medium, en leren daarbij zowel de journalistiek, als de maatschappelijke en politieke cultuur van het buurland kennen.

Tijdens de uitreiking sprak staatssecretaris Timmermans onder andere over het imago van Duitsland in Nederland en het imago van Nederland in Duitsland. In de afgelopen jaren was het beeld van Nederland vaak erg positief, bijna te positief. In de huidige beeldvorming over Nederland in de Duitse media slaat het enigszins door naar de andere kant. Timmermans onderstreepte het belang van genuanceerde berichtgeving over gevoelige maatschappelijke kwesties, bijvoorbeeld bij de discussie over dubbele nationaliteit en xenofobie in zijn algemeenheid. Hij prees in dit kader de bijdrage van het uitwisselingsprogramma aan het bevorderen van wederzijdse kennis en begrip.

De journalistenuitwisseling is in 1994 opgezet op initiatief van het ministerie Buitenlandse Zaken en het Auswärtiges Amt. Inmiddels hebben ruim 200 Duitse en Nederlandse journalisten aan de uitwisseling deelgenomen. Het programma is daarmee uitgegroeid tot een van de meest succesvolle programma's in de Duits-Nederlandse relaties.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl