Gemeente Lansingerland


Meedenken over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)

Sinds 1 januari 2007 is er een nieuwe wet; de Wmo. Het doel van de Wmo is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. De gemeenten gaan de Wmo uitvoeren. Elke gemeente zal daarbij eigen accenten leggen.

Dinsdagavond 27 maart vond in `t Manneke in Berkel het eerste Lansingerland Wmo-café plaats. In het Wmo- café kan iedereen meepraten over de manier waarop de Wmo in Lansingerland vorm zou moeten krijgen. Wethouder Naushad Boedhoe opende deze eerste, zeer druk bezochte avond en benadrukte nog eens hoe belangrijk de gemeente het vindt dat we ons realiseren dat de Wmo gaat over meedoen voor iedereen en dat het ook belangrijk is dat iedereen die wil, daar over mee kan denken en praten.

Deze avond stonden de uitgangspunten van het beleid op de agenda. Moet de gemeente alles regelen en zich vooral richten op de mensen die extra ondersteuning nodig hebben ? Of willen we juist een gemeente zijn waarin alle partijen dus inwoners, vrijwilligers, professionele organisaties en gemeente het samen doen, en dus ook sámen verantwoordelijk zijn voor wat er gebeurt ? In dat geval heeft de gemeente meer een ondersteunde rol. Moeten mensen die extra ondersteuning nodig hebben op welk gebied dan ook zoveel mogelijk een eigen budget krijgen en klant worden op een zorgmarkt ? Of willen we juist collectief geregelde goede voorzieningen waar iedereen gebruik van kan maken. Richten we aandacht vooral op de mensen die extra hulp en zorg nodig hebben en geven we daar het meeste geld aan uit, of gaan we uit van één gemeenschap die voor elkaar zorgt, inclusief de mensen met een beperking en spreiden we de middelen meer door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te ondersteunen en veel jongeren- , cultureel- en opbouwwerkers in de wijk te laten werken.

Tekenaar Harry van der Velde was er de hele avond bij en legde in beeld onderdelen uit de discussie vast.

De komende 5 weken, voorafgaand aan de commissievergadering van 10 april waarop het visiestuk Wmo wordt besproken, plaatsen we iedere week één van de tekeningen van die avond in deze krant met een heel kort stukje Wmo-informatie. Deze week de eerste tekening.

Tussentijds meedenken en meepraten kan altijd: via het forum op internet: www.lansingerland.nl/zorg

Op die internetsite zullen ook alle tekeningen verschijnen.

Wmo in Lansingerland 1: De koek kan maar één keer verdeeld worden

wmo koek.jpg

De Wmo gaat over zorg in de brede zin van het woord. Zorgen voor elkaar. Zorgen dat iedereen die wil kan meedoen. Over jeugd, over vrijwilligers, over zorg voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben. Maar de middelen zijn beperkt en het geld móet verdeeld worden op een zo eerlijk en effectief mogelijke manier. Dat dit moelijke beslissingen zijn voor een samenleving was op 27 februari voor iedereen wel duidelijk.