Vaginale glijmiddel voor vrouwen met een kinderwens


06.03.2007 / 15:38 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Pre-seed

Pre-seed

Vaginale glijmiddel voor vrouwen met een kinderwens

Wijchen, 6 maart 2004- Zwanger worden is tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid meer. Normaal heeft een vrouw slechts 20% kans om tijdens een cyclus daadwerkelijk zwanger te worden. Bij verminderde vruchtbaarheid neemt dit percentage nog verder af. Ook de verwachtingen van de omgeving zijn vaak hoog gespannen en oefenen veel druk uit op de stellen om te 'presteren'.

Naarmate de zwangerschap op zich laat wachten raken deze stellen meer en meer gestrest en vrijen vaak veelvuldig en volgens een strak schema rond de ovulatie. Onterecht denken veel vrouwen dat het 'niet zwanger worden' aan hen ligt en niet aan hun partner. Deze stress situatie leidt in veel gevallen bij de vrouw tot vaginale droogheid. Het is bekend dat 75% van de stellen met een vurige kinderwens melding maken van vaginale droogheid tijdens de gemeenschap.

Ook vrouwen die op het vruchtbaarheidsbevorderende hormoon Clomid(r) (clomifeencitraat) worden ingesteld hebben een grotere kans op vaginale droogheid.

In 43% van de gevallen grijpt men dan naar een populair vaginaal glijmiddel welke te koop zijn bij de drogist of via internet.
Zonder het te weten creëren deze stellen daarmee echter een tweede probleem.

De meeste vaginale glijmiddelen zijn namelijk ronduit slecht voor het sperma. De pH-waarde (zuurgraad) van deze producten is over het algemeen véél te laag voor zaadcellen om er in te overleven of tasten in ernstige mate de beweeglijkheid ervan aan.

Het lichaam van de vrouw past tijdens de ovulatie namelijk de zuurgraad van de vagina en het slijm van de baarmoedermond aan van pH 3,8 naar een pH van rond de 7,3 om de zaadcellen te kunnen laten overleven en via het slijm van de baarmoedermond de eicel te bereiken.

Ook de osmolariteit van het vaginale glijmiddel speelt een belangrijke rol. Door een té lage of té hoge osmolariteit van het vaginale glijmiddel kunnen de zaadcellen in een oplossing daarvan, opzwellen of inkrimpen tot boven hun kritieke volumegrens. Uit een veelheid aan onderzoek is inmiddels gebleken dat dergelijke middelen de beweeglijkheid, kwaliteit en levensvatbaarheid ernstig kunnen beïnvloeden. Daarbij kan ook het vehiculum van het glijmiddel een regelrechte barrière voor het sperma opwerpen om de baarmoedermond te bereiken.

In 2005 verschenen derhalve ook terecht artikelen in de pers dat 'vaginale glijmiddelen slecht voor het sperma' zijn. Desondanks claimen nog veel fabrikanten dat hun middel geen negatieve invloed heeft.

Memidis Pharma heeft nu voor vrouwen met een kinderwens het vaginale glijmiddel Pre-Seed beschikbaar. Pre-Seed is het eerste 'vruchtbaarheidsvriendelijke' vaginale glijmiddel in Nederland.
Het product is ontwikkeld door twee vrouwelijke voortplantingsfysiologen uit de Verenigde Staten.
Pre-Seed is klinisch onderzocht en heeft een op de kinderwens afgestemde pH van 7,3 en een osmolariteit die fysiologisch is voor sperma. Pre-Seed werpt geen barrière op voor de zaadcellen maar leidt vanwege haar osmotische eigenschappen de zaadcellen gemakkelijker naar de baarmoedermond.
De gel formulering is uitvoerig getest op vagina weefsel en biedt het minste risico op irritatie of overgevoeligheid en heeft uitgesproken glijdende eigenschappen. Pre-Seed maakt gemeenschap voor paren met een kinderwens weer aangenaam.
------
Memidis Pharma b.v. is opgericht in 2003 en gevestigd in Wijchen. Het bedrijf legt zich toe op genees- of medische hulpmiddelen voor uitsluitend gynaecologische aandoeningen. Ondank haar relatief korte bestaan heeft Memidis Pharma zowel bij de medische professie als de consument/patiënt een imago opgebouwd waarbij kwaliteit, betrouwbaarheid en innovatie de boventoon voeren.