Gemeente Elburg

geslaagd jaar

De Spelerij ziet terug op een goed en geslaagd jaar

Het verslag over 2006 van de muziekschool de Spelerij is onlangs gepresenteerd aan de raad.
De beheerscommissie van de muziekschool ziet terug op een goed en geslaagd jaar, hoewel de druk van de noodgedwongen bezuinigingen nog voelbaar zijn.

Vele leerlingen konden worden geplaatst en ook konden de technische problemen binnen de muziekschool grotendeels worden opgelost. Natuurlijk blijven er altijd wensen over die het verbeteren waard zijn.

Wachtlijst

Door een combinatie van financiële beperkingen, de capaciteit van het gebouw en de mogelijkheden van de docenten bestaat er voor enkele instrumenten als gitaar, dwarsfluit, viool en slagwerk een wachtlijst. Voor slagwerk was de wachtlijst zo lang dat leerlingen soms wel 2 jaar moesten wachten voordat zij aan de beurt waren. Gelukkig had de nieuwe docent de mogelijkheid om op zaterdag een extra lesdag te starten, zodat per 1 januari 10 nieuwe leerlingen konden starten. Ook kon de viooldocent in het nieuwe jaar starten met een extra lesmiddag.

Lesgeld

Het blijft voor de beheerscommissie `passen en meten', zowel qua ruimte als ook qua budget om de muziekschool toegankelijk te houden voor zoveel mogelijk leerlingen. De lesgeldverhoging van 3 tot 4 % per jaar is fors. Gelukkig zetten de docenten zich ervoor in door het geven van b.v. duolessen om zoveel mogelijk leerlingen voor de muziekschool te behouden.

Voorspeelavonden en andere optredens

Musiceren in het openbaar is voor leerlingen altijd weer een spannende gebeurtenis. Publiek is altijd welkom bij de voorspeelavond; waarbij vooral beginnende leerlingen aan bod komen, en de einduitvoering; met vooral gevorderde leerlingen.

Haselünne

Met als motto: 'Jonge mensen op weg naar het concertpodium' werd in januari een concert gegeven door leerlingen van muziekscholen uit Elburg en Haselünne in de Kloosterkapel van het Elburgse gemeentemuseum. Haselünne leverde een blazers/koper-ensemble bestaande uit een 15-tal muzikanten. Uit Elburg traden Matthijs Korevaar (piano), Cynthia Plender (saxofoon), Anne-Liene van der Weide en Gerline Brandsen (beiden dwarsfluit) op.

Strijkersavond

In februari was er een strijkersavond bestaande uit een aantal vioolleerlingen en het strijkorkest Fidél uit Dronten/Elburg. Het orkest bestaat uit cello, viool en altviool. Op het programma stonden optredens in verschillende samenstelling, zelfs met de harp.

Slagwerk

Leerlingen slagwerk brachten in maart op de slagwerkavond een divers repertoire ten gehore, van bekende covers tot vrije improvisatie. Daarnaast traden er ook een paar leerlingen op met hun eigen band. Al met al was het een afwisselende en interessante avond.

Leerlingen

Bij de muziekschool staan ruim 400 leerlingen ingeschreven, onderverdeeld in:

AMV: 74 AMV-leerlingen; 43 in Elburg en 31 in 't Harde.

Instrumentale leerlingen: 304

Leerlingen van muziekverenigingen: 27

Het aanbieden van duo-lessen en een toename van 20-minutenlessen (ten einde de limiet van 150 lesuren niet te overschrijden) heeft er toe geleid dat meer leerlingen lessen kunnen volgen. Het aantal instrumentale leerlingen staat met ingang van januari 2007 op 310.

Activiteiten in 2007

Ook in 2007 bent u van harte welkom bij de voorspeelavonden van de Spelerij.

Slagwerkavond: vrijdag 16 maart om 19.00 uur, in `t Huiken

Vioolavond: zaterdag 17 maart om 19.00 uur, in de Spelerij

Voorspeelavond: vrijdag 23 maart om 19.30 uur, in 't Huiken

Einduitvoering: vrijdag 22 juni om 19.30 uur, in `t Huiken