GroenLinks

GroenLinks stelt Europees klimaatpact voor

6 maart 2007

De Europese aanpak van de klimaatcrisis is te vrijblijvend. Premier Balkenende moet op de komende eurotop voorkomen dat het klimaatbeleid van de Europese Unie in mooie woorden blijft steken. Daartoe overhandigt GroenLinks hem vandaag een voorstel voor een Europees klimaatpact.

Klimaat en energie staan centraal bij de ontmoeting van de Europese regeringsleiders op 8 en 9 maart. Er zal plechtige taal gesproken worden over de leidende rol van de EU bij de strijd tegen klimaatverandering. Maar de vraag is of de EU-landen die rol ook waarmaken. Nogal wat lidstaten komen hun huidige, bescheiden verplichtingen om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren niet na. Zij zijn huiverig om zich te binden aan de verdergaande reducties die nodig zijn om rampzalige gevolgen voor mens en natuur te voorkomen. Zo verliest de EU haar geloofwaardigheid. Daarmee verslechteren ook de kansen op een mondiale aanpak van de klimaatverandering.

Het klimaatpact dat Tweede-Kamerlid Wijnand Duyvendak en europarlementariër Kathalijne Buitenweg vandaag lanceren moet de EU-landen bij de les houden. Het pact omvat 3 onderdelen:


* een bindend besluit over lastenverdeling, dat verzekert dat alle lidstaten hun bijdrage leveren aan een verregaande vermindering van de broeikasgasuitstoot;

* een controlemechanisme, naar analogie van het Stabiliteitspact voor de euro, dat de Europese Commissie in staat stelt snel in te grijpen wanneer lidstaten hun reductieverplichtingen verzaken;
* een nieuw klimaatartikel in het EU-verdrag, waarmee de EU aan de wereld en aan haar eigen burgers duidelijk maakt dat zij bereid is de decennialange inspanning te leveren die nodig is om de klimaatcrisis af te wenden.

Over de eerste twee onderdelen kunnen op de komend eurotop al spijkers met koppen worden geslagen. GroenLinks vindt het belangrijk dat het Europees Parlement zeggenschap krijgt bij de definitieve besluitvorming. Het Europarlement is immers medewetgever bij het milieubeleid. En anders dan de meeste regeringen zitten de Europese afgevaardigden op één lijn met Nederland: de EU moet zich, ook als andere industrielanden nog niet meedoen, vastleggen op een vermindering van de broeikasgasuitstoot met dertig procent in 2020. Alleen dan maakt Europa haar mondiale voortrekkersrol waar.

Het klimaatpact is hier te lezen.

Kathalijne Buitenweg
Wijnand Duyvendak