Gemeente Lelystad

Toelichting op besluiten van college

Het Lelystadse college van burgemeester en wethouders vergadert elke dinsdag. Een opsomming van en toelichting op de genomen besluiten op 12 maart zijn hier terug te lezen.

Coffeeshopbeleid aangepast

De in Lelystad te vestigen coffeeshop moet minimaal op 250 meter afstand liggen van scholen, jongerencentra of andere ontmoetingsplekken voor de jeugd. Met het nieuwe afstandscriterium als uitgangspunt heeft burgemeester Horselenberg een aantal mogelijke locaties binnen het centrumgebied (Stadshart en Lelycentre) geselecteerd.

Een andere wijziging van burgemeester Horselenberg in het coffeeshopbeleid betreft de tijden waarop de shop open mag. Deze heeft de burgemeester nu vastgesteld op:

* maandag t/m vrijdag van 16.00 tot 22 uur (was 16.00 24.00 uur);
* op zaterdag en zondag van 12.00 tot 22.00 uur (was 12.00 24.00 uur).

De in de overeenkomst met de exploitant van de coffeeshop opgenomen verplichting om 10.000 euro bij te dragen aan preventie- en voorlichtingsactiviteiten ten aanzien van drugsgebruik is geschrapt.

Nieuwe Welstandnota gereed voor inspraak

Het college gaat de aanbiedingsnota De nieuwe Welstand in Lelystad en deWelstandnota 2007 publiceren voor inspraak. Daarna wordt de raad voorgesteld het welstandsbeleid Lelystad vast te stellen.

Het nieuwe welstandbeleid is er op gericht de ruimtelijke en architectonische kwaliteit van de stad te handhaven. Het beleid is nu eenvoudiger en beter voorspelbaar en toetsbaar voor de inwoners. Alleen daar waar welstand echt gewenst is, wordt beleid toegepast. Men kan nu in één keer zien onder welke vorm van welstand een bepaald gebied valt. Het college wil hiermee onder meer voorkomen dat indieners van bouwplannen voor verrassingen komen te staan.

Miljoeneninvestering Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2007 -2016

Jaarlijks wordt door het college het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) vastgesteld om te kunnen bepalen welke huisvestingsvoorzieningen getroffen worden voor het primaire onderwijs, het voorgezet onderwijs en de regionale expertisecentra.

Het totaal aan gevraagde kredieten is 17 miljoen euro uitvoering in 2007 en 200.000 euro voorbereiding in 2008. Aan de orde komen onder meer:

* nieuwbouw SO/VSO school voor Langdurig Zieke Kinderen (ten noorden van het Kofschip)

* vervangende nieuwbouw voor De Zevenster
* 8 nieuwe schoolwoningen in de Landerijen
* een tweede praktijkschool in Lelystad

* kwaliteitsimpulsen voor onder andere de Vuutoren, de Zandbank, Ichtus., Leatare, Kring en Schor

* nieuwbouwvoorzieningen in Warande

---