Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20017

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk 6 maart 2007 VO/S&O/2007/8003

Onderwerp Bijlage(n) Advies Onderwijsraad De verbindende Advies Onderwijsraad De verbindende schoolcultuur schoolcultuur

Hierbij bied ik u het op 6 maart jl. gepubliceerde Onderwijsraadadvies `De verbindende schoolcultuur' aan. De raad heeft dit advies in de vorige kabinetsperiode opgesteld op verzoek van de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De hoofdvraag was hierbij hoe op etnisch gemengde scholen een schoolcultuur tot stand komt die de verschillende etnische groepen verbindt, waarin alle leerlingen zich herkennen en waaraan leerlingen met verschillende etnische achtergronden een constructieve bijdrage kunnen leveren.

In het advies onderscheidt de Onderwijsraad verschillende routes waarlangs scholen kunnen komen tot een verbindende schoolcultuur. Streven naar gezamenlijkheid staat hierbij centraal. Op deze manier leveren scholen een belangrijke bijdrage aan een samenleving waarin mensen zich met elkaar verbonden weten. Om scholen hierbij te ondersteunen doet de raad in het advies een aantal suggesties. In aanvulling hierop doet de raad aanbevelingen over de rol van de overheid bij het stimuleren van de verbindende schoolcultuur.

Sociale samenhang is één van de pijlers van het huidige kabinet. De positieve benadering van dit advies spreekt mij dan ook zeer aan. Binnen afzienbare tijd zal ik u mijn reactie op het advies van de Onderwijsraad doen toekomen.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl