Ministerie van Financiën

Antwoorden op kamervragen over het Target2-betalingssysteem

Overig | 06-03-2007 | nr FM07-490

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR DEN HAAG

Datum

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk

6 maart 2007

FM 2007-00490 M

Onderwerp

Vragen van de kamerleden Azough en Vendrik

Geachte voorzitter,

Met deze brief doe ik u, mede namens de minister van Justitie, de antwoorden toekomen op de vragen van kamerleden Azough en Vendrik d.d. 12 februari 2007, gesteld aan de ministers van Financiën en van Justitie over het TARGET2-betalingssysteem.

Kamervragen en beantwoording


1. Is het waar dat de Europese Centrale Bank besloten heeft om het TARGET2-systeem volledig te koppelen aan het netwerk van SWIFT?

Besloten is dat TARGET 2 gebruik zal maken van SWIFT. TARGET 2 is de opvolger van het huidige TARGET systeem, dat ook gebruik maakt van SWIFT. Er is in dat opzicht geen uitbreiding voor wat betreft de gegevens die ten behoeve van de uitvoering van het betalingsverkeer worden verzonden.


2. Kunt u aangeven of TARGET2 voldoet aan de Europese regelgeving inzake gegevensbescherming? Zo ja, welke maatregelen zijn getroffen om dit te garanderen? en

3. Welke consequenties heeft het gebruik van het SWIFT-netwerk voor de toegang van derde landen tot de gegevens die via TARGET2 uitgewisseld worden? TARGET 2 is momenteel in ontwikkeling en in dat kader wordt door het ESCB ook bezien op welke wijze invulling kan worden gegeven aan de voorwaarden die worden gesteld door de Europese regelgeving inzake gegevensbescherming in het algemeen en aan de voorwaarden die gelden ten aanzien van het gebruik van SWIFT in dat verband. Overigens geldt die vraag naar de invulling van de voorwaarden niet alleen ten aanzien van TARGET 2, maar ook al voor het huidige TARGET, dat ook gebruik maakt van SWIFT. In dat kader wordt ook de gegevensuitwisseling met derde landen meegenomen.


4. Kunnen de Amerikaanse autoriteiten in het kader van misdaadbestrijding, analoog aan de in het verleden geëiste en verkregen toegang tot de gegevens over bankbetalingen van Europese cliënten, toegang eisen en krijgen tot de gegevens die via TARGET2 gecommuniceerd worden, waaronder creditcard-transacties? Zo ja, wat is de positie van de Nederlandse regering in dezen? Bent u bereid om dit risico tijdens de ECOFIN-raad van 27 februari a.s. in te brengen? Welke maatregelen kunnen genomen worden om ervoor te zorgen dat Europese betalingsgegevens niet bij derde landen terechtkomen in strijd met Europese privacy-regels? Het is ons niet bekend dat de Amerikaanse autoriteiten in het kader van misdaadbestrijding in het verleden toegang hebben geëist en verkregen tot gegevens over betalingen van Europese cliënten, noch waar het gaat om creditcard-transacties noch voor wat betreft andere transacties. Wel is bekend dat de Amerikaanse autoriteiten in het kader van terrorismebestrijding toegang hebben tot gegevens die via SWIFT worden gezonden. In antwoord op Kamervragen dienaangaande van de kamerleden Van Bommel, De Wit en Koenders d.d. 11 augustus 2006 heb ik de positie van de Nederlandse regering ten aanzien van de gegevensverstrekking via SWIFT aangegeven.

Momenteel wordt in EU-verband gezocht naar een passende antwoord op het rapport van de zogenaamde Artikel29 werkgroep. De Nederlandse regering vindt het belangrijk dat daarbij een adequaat evenwicht wordt gevonden tussen het belang van de gegevensbescherming, het belang van terrorismebestrijding en het belang van een efficiënt en betrouwbaar internationaal betalingsverkeer. Mocht de kwestie in het komende ECOFIN-overleg aan de orde komen, dan zal zij ook die positie innemen. Deze positie heeft de Nederlandse regering ook gecommuniceerd richting de Europese Commissie. Bijgesloten treft u een afschrift aan van de brief aan de Europese Commissie die de Nederlandse regering onlangs heeft verzonden.

In dit kader kan ik overigens nog opmerken dat in het ECOFIN-overleg met name zal worden gesproken over TARGET 2 Securities. TARGET 2 Securities is een project waarin thans wordt bezien op welke wijze effectentransacties kunnen worden afgewikkeld, met gebruikmaking van TARGET 2. In de huidige planning wordt ervan uitgegaan dat TARGET 2 Securities in 2012 in bedrijf zou kunnen komen.


5
Kunt u deze vragen vóór woensdag 14 februari a.s. beantwoorden? Beantwoording voor 14 februari was helaas niet mogelijk.

De minister van Financiën,

Wouter Bos