Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.2007-136

Arnhem,6 maart 2007

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 6 MAART 2007

GELDERLAND ALGEMEEN

Financiering sanering voormalige Gelderse gasfabrieken voorgelegd aan PS (A2)

Voor de periode 2005-2015 heeft de provincie Gelderland de regie voor de uitvoering van het Programma Gelderse gasfabrieken op zich genomen. In het kader van dit programma worden 31 voormalig gasfabrieksterreinen gesaneerd binnen 25 gemeenten. Gedeputeerde Staten leggen de financiering daarvan voor aan Provinciale Staten. Voorgesteld wordt om de hiervoor gereserveerde MIG-gelden (¤ 5 miljoen) beschikbaar te stellen. De totale kosten van het project zijn ¤ 60 miljoen, waarvan ¤ 37 miljoen via de provincie en ¤ 23 miljoen door gemeenten wordt verstrekt. Per locatie wordt een maximumbedrag voor een provinciale bijdrage voorgesteld. In 2005 zijn met het Ministerie van VROM, Nuon, provincie en gemeenten afspraken gemaakt over het saneringsprogramma. De uitvoering daarvan is neergelegd bij gemeenten en de provincie voert de regie over het Programma.

Negen voorstellen voor kunst bij wegen in Meerjarenvoorstel Kunst en Infra 2007-2011 (C1) Negen locaties voor kunsttoepassingen langs infrastructuur in Gelderland zijn geselecteerd en vastgesteld in het Meerjarenvoorstel Kunst in Infra 2007-2011. Om te zorgen voor een goede regionale afweging zijn 'verkenners' op pad geweest, die per vervoersregio hebben gezocht naar mogelijkheden voor kunsttoepassingen. De verkenners zijn kunstenaars, curatoren, een landschapsarchitect en een hoogleraar. Uiteindelijk zijn de volgende projecten geselecteerd voor het meerjarenvoorstel: Noord-Veluwe: Kerkenpad en stilteplekken Gelderse Vallei: Het Beekdal en Bermlandschap N310 Stedendriehoek: Ringweg als parkway Zutphen Rivierenland: Geïntegreerde kunst N322, Druten-Beneden-Leeuwen, Landschapskunstwerk Wilhelminasluis Arnhem-Nijmegen: Eyecatcher
Achterhoek: Strooigoed en A18 de Lichtroute (zie ook apart persbericht)

Subsidie voor Syntens om ondernemers te adviseren bij innovatieprojecten (C2) Gedeputeerde Staten geven een subsidie van ¤ 655,789,-- aan Syntens voor het programma Marktgericht Innoveren & Experimenten (MIE) 2007. "Het programma is naar het idee van Gedeputeerde Staten van groot belang voor de innovatie in Gelderland. Innovatie is weer van belang voor de ontwikkeling van de economie", aldus gedeputeerde René van Diessen. Het is belangrijk dat het bestaande midden- en kleinbedrijf aansluiten bij de ontwikkelingen die plaatsvinden binnen de triangle, ofwel food, health en technology: temeer omdat ze een belangrijke banenmotor vormt. In een vierjarig programma stimuleert Syntens ondernemers om zich in toenemende mate bezig te houden met innovatie. Het project startte al eerder in 2005. De adviesorganisatie voor het MKB van het Ministerie van EZ, Syntens, ondersteunt ondernemers met gericht advies bij innovatie en ondernemerschap.

Provincie investeert ¤ 7,6 miljoen in Gelderse platteland en stedelijke ontwikkeling (C5) Gedeputeerde Staten hebben ¤ 739.190,-- toegekend aan 18 leefbaarheidsprojecten op het platteland. Met de honorering van deze 18 subsidieaanvragen hebben GS sinds de openstelling in 2005 van de Subsidieregeling Vitaal Gelderland voor leefbaarheidsprojecten de grens van 100 subsidietoekenningen overschreden. In totaal hebben GS sinds 2005 nu aan 107 leefbaarheidsprojecten ruim ¤ 7,27 miljoen beschikbaar gesteld. Daarnaast hebben GS voor de Regionale Uitvoeringsprogramma's (RUP) ruim ¤ 2,89 miljoen toegekend aan 6 projecten van de regiocontracten 2006. Daarvan is ruim ¤ 1,8 miljoen bestemd voor aanleg van een carpoolplaats, een transferium en het aanpassen van een aantal wegen en een kruispunt in de gemeente Apeldoorn. In totaal hebben GS deze subsidietranche ¤ 7,6 miljoen toegekend aan 56 subsidieaanvragen uit diverse subsidieregelingen. (zie bijlagen en apart persbericht)

Provincie investeert 6 miljoen in 2007 in verbetering 400 hectare oude bedrijventerreinen (C8) De provincie Gelderland steekt bijna 6 miljoen euro in de verbetering van zo'n 400 hectare bedrijventerrein in 2007. Dit gebeurt onder meer door de aanpak van de infrastructuur zoals de aanleg van viaducten, nieuwe wegen en glasvezel en door het verbeteren van de uitstraling van de terreinen. Met investeringen in bestaande bedrijventerrein wil de provincie bedrijven op bestaande terreinen houden, zodat de behoefte aan nieuwe terreinen minder wordt. In totaal wordt tot 2010, 2400 hectare aangepakt in het kader van herstructurering bedrijventerreinen. Gelderland telt in totaal 6200 hectare aan bedrijventerreinen. Met de Gelderse regio's en gemeenten is een meerjarenprogramma tot 2010 ten behoeve van herstructureringsprojecten opgesteld. (zie ook apart persbericht)

Gelderland reageert op Regeerakkoord (C10) Gedeputeerde Staten hebben enkele onderwerpen van groot Gelders belang onder aandacht van minister-president Balkenende gebracht. Daarmee reageert het Gelders college op het regeerakkoord van CDA, PvdA en CU, waaraan het nieuwe kabinet uitvoering gaat geven. Het gaat om infrastructuur (A15 en Deltalijn), woningbouw, kenniseconomie en jeugd. Het zijn grotendeels onderwerpen die GS eerder bij informateur Wijffels op tafel hebben gelegd. Ook geven GS in de brief aan dat zij het hoogst ongewenst vinden dat het nieuwe kabinet wil ingrijpen in de provinciale financiële huishouding. (zie ook apart persbericht)

Onafhankelijk regionaal overlegorgaan voor consumenten in openbaar vervoer Gedeputeerde Staten van Gelderland erkennen het ROCOV, het Regionaal Overlegorgaan voor Consumenten in het Openbaar Vervoer, als de formele belangenbehartiger voor de Gelderse openbaarvervoerreiziger. Hiertoe zullen Marijke van Haaren, gedeputeerde voor Openbaar Vervoer, en de Stadsregio Arnhem Nijmegen een convenant met het ROCOV ondertekenen. Met dit convenant wordt de samenwerking geregeld tussen de 3 partijen. Het ROCOV is de opvolger van het sinds 1997 bestaande OV-platform, waarin allerlei maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd zijn die beleidsadviezen geven over verkeer- en vervoeronderwerpen. (zie ook apart persbericht)

Statenvragen
Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over de volgende onderwerpen: Namens de fractie Een voor de vrijheid zijn vragen gesteld over 'Onderhandse grondverkoop van provincie aan medewerker van de provincie' (A2) Namens de fractie Sociaal Gelderland zijn vragen gesteld over 'Mogelijke effecten van bouw tunnelbak in Zevenaar op het verzakken van woningen in Zevenaar in 2006' (A3) De beantwoording van Statenvragen is vanaf woensdag na te lezen op www.gelderland.nl in het menu 'provinciale staten' onder 'vergaderingen'.