Gemeente Sittard-Geleen


026_2007

PERSBERICHT

Sittard-Geleen met Provincie Limburg aan tafel over toekomst

Sittard-Geleen, 6 maart 2007 - Sittard-Geleen vraagt de Provincie Limburg om ondersteuning zodat de komende jaren gewerkt kan worden aan de verbetering van de financiële positie van de gemeente. De samenwerking tussen Sittard-Geleen en de Provincie wordt volgende week besproken tijdens de eerste bijeenkomst van vertegenwoordigers van de gemeente en de provincie na de provinciale verkiezingen.

,,Je kunt deze afspraken zien als een visie die Gedeputeerde Staten en de gemeente Sittard-Geleen samen opstellen voor de komende jaren," licht wethouder Pieter Meekels (financiën) toe. ,,Het doel is om de gemeente in staat te stellen dat te doen wat uit lokaal, regionaal en provinciaal oogpunt absoluut noodzakelijk is, maar dat door de financiële positie van de gemeente in de knel dreigt te komen."

Sittard-Geleen heeft een overzicht van beleidsthema's opgesteld, dat onderwerp van gesprek is tijdens deze bijeenkomst met de provincie. De beleidsthema's hebben te maken met werk, omgeving en zorg. Ook de financiering van projecten die uit deze thema's voortkomen, is onderwerp van gesprek. Bovendien is het de bedoeling dat de Provincie Limburg zich blijft inzetten voor de gemeente in de richting van het Rijk, zodat de negatieve financiële gevolgen van de herindeling gecompenseerd worden.

Als de samenwerking tussen Gedeputeerde Staten en Sittard-Geleen invulling krijgt, wordt er een strategische investeringsagenda opgesteld, die gebaseerd is op de provinciale versnellingagenda, de rijksontwikkelingsagenda (met Heerlen en Maastricht) en de stadsvisie van Sittard-Geleen. Hierbij worden ook de afspraken uit het nog te houden gemeentelijke voorjaarsdebat en het nog op te stellen provinciaal regeerakkoord betrokken. Omgekeerd vindt de gemeente Sittard-Geleen het belangrijk dat de afspraken die tijdens het overleg volgende week gemaakt worden, betrokken worden bij het opstellen van het akkoord dat het nieuwe college van GS maakt.

Niet alleen van de provincie wordt een inspanning gevraagd. Sittard-Geleen zal zelf ervoor moeten zorgen dat er de komende jaren structureel 12 miljoen euro per jaar bezuinigd wordt. De voorstellen daartoe worden op dit moment voorbereid. De gemeenteraad besluit in het voorjaarsdebat in juni welke bezuinigingen worden uitgevoerd. ,,We zullen zelf ook duidelijke keuzes moeten maken, want anders heeft het vragen van hulp aan de Provincie en aan het Rijk geen zin," zegt wethouder Meekels.
---