Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Deelgemeente controleert in maart rolluiken winkels

Alle rolluiken van winkels die na 1 mei 2006 in de deelgemeente Feijenoord zijn opgehangen, moeten voldoen aan de regelgeving die het dagelijks bestuur op 11 april 2006 in de Beleidsregel aanpak rolluiken 2006 heeft vastgesteld.

Dwangsom
In maart 2007 voert de deelgemeente in alle wijken controles uit. Ondernemers die zich niet aan de regels houden, riskeren een dwangsom van 500 euro of hoger.

Dichte rolluiken uit den boze
Om inbraak en vandalisme te voorkomen, hebben veel ondernemers de voorkeur voor dichte rolluiken aan de buitenzijde van de gevel. Het (deel)gemeentebestuur vindt dichte rolluiken echter onacceptabel. Dichte rolluiken zijn immers niet goed voor de sfeer en het veiligheidsgevoel op straat. Dichte rolluiken zijn uit den boze en ook transparante rolluiken moeten aan bepaalde regels voldoen. Dit geldt al langer, maar de deelgemeente treedt op tegen rolluiken van winkels die na 1 mei 2006 zijn opgehangen en niet voldoen aan de regels.

Bestuursdwang
Ondernemers die een dicht rolluik hebben en waarvan kan worden aangetoond dat het is bevestigd ná 1 mei 2006, moeten dat rolluik verwijderen. Doen zij dat niet, dan kunnen ze rekenen op een dwangsom van 500 euro die later opgehoogd kan worden of omgezet naar bestuursdwang. Dit geldt ook voor transparante rolluiken aan de buitenzijde van de gevel die niet aan de eisen voldoen en dus zonder de benodigde bouwvergunning opgehangen zijn.

Rolluiken op camera vastgelegd
De deelgemeente heeft in mei 2006 alle rolluiken op camera vastgelegd, zodat nu kan worden bekeken welke rolluiken er sindsdien zijn bijgekomen en of deze aan de regelgeving voldoen. Alle ondernemers zijn in mei 2006 over de beleidsregel geïnformeerd via de nieuwsbrief Ondernemen in Feijenoord. Ook kregen zij deze week een nieuwsbrief in de bus waarin de controles worden aangekondigd.

Leefbaar en veilig
Dagelijks bestuurder René Kronenberg: Transparante rolluiken maken een winkelgebied ook s avonds leefbaar en veilig. Het licht dat uit de etalage schijnt, zorgt er immers voor dat het onveiligheidsgevoel van passerende mensen vermindert. Bovendien blijft bij een rolluik dat aan de binnenkant is geplaatst, de gevel volledig in tact en dus ook de uitstraling van de winkel. Daarom vindt de deelgemeente het zo belangrijk dat ondernemers zich houden aan de regels omtrent rolluiken. En dat controleren we elk jaar weer, zoals nu in maart.