Partij van de Arbeid

'Iedereen telt mee!'

06-03-2007 05:05

Wim Bos, lijsttrekker van de Partij van de Arbeid in Utrecht vindt volksvertegenwoordiger zijn een vak: Ik geloof in politiek ondernemerschap. Het zoeken naar maatschappelijke onderwerpen die onze partij gezicht geven. Een volksvertegenwoordiger moet voortdurend proberen om van ontwikkelingen in de samenleving politiek te maken.

Samen met zijn collegas heeft Wim Bos de afgelopen jaren verschillende initiatieven genomen. Ze deden bijvoorbeeld een voorstel hoe de provincie kan bijdragen aan een betere dagbesteding van mensen met een beperking. En een voorstel om de nevenfuncties en neveninkomsten van de Commissarissen van de Koningin te beperken.

Genoeg betaalbare woningen
Volgens Wim Bos is het tekort aan betaalbare woningen het grootste probleem in de provincie Utrecht: De gemiddelde prijs van een koopwoning is 271.000 euro, daarmee zijn we de duurste provincie van Nederland. De wachttijd voor een huurwoning is ruim vijf jaar. Onacceptabel lang. Er wordt te weinig gebouwd en daarom moet de druk op de woningbouw opgevoerd worden. Er moeten genoeg betaalbare woningen zijn voor de mensen in Utrecht, en in de toekomst voor hun kinderen. Bos was voorzitter van de commissie Bouwstagnatie, die werd ingesteld toen bleek dat er de afgelopen jaren dertig procent te weinig woningen zijn gebouwd in de provincie Utrecht. De commissie deed tien aanbevelingen, die allemaal zijn overgenomen.

Geen jongere tussen wal en schip
Naast het op orde brengen van de woningbouw, vraagt Bos aandacht voor jongeren. In 2005 gingen in Utrecht 3.700 jongeren zonder beroepskwalificatie van school. 1.200 jongeren zaten in de Wet Werk en Bijstand. Daar wil de PvdA iets aan doen. Wim Bos: Die jongeren moeten een vak leren zodat ze hun eigen kost kunnen verdienen. We willen verplichte leerwerktrajecten; er mogen geen talenten verloren gaan.

Verloedering aanpakken
Verder wil Wim Bos de verloedering van wijken tegen gaan: Niet alleen in Utrecht en Amersfoort, maar bijvoorbeeld ook in Houten en Nieuwegein. Je ziet dat de rijkere mensen wegtrekken uit de nieuwbouw van de jaren zeventig. Daardoor worden die wijken eenzijdiger. Ze worden onveiliger en de mensen die er wonen hebben vaker geen werk. Kinderen hebben vaker geen opleiding. Een samenklontering van problemen. Wij willen daar wat aan doen, want bij de PvdA telt iedereen mee.