Nederlandse hulp voor aardbeving Sumatra

Nederland stelt l,5 miljoen euro beschikbaar voor het door een aardbeving getroffen Indonesische eiland Sumatra. Dat heeft minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) laten weten aan de Indonesische minister voor Buitenlandse Zaken, Wirajuda.

De Nederlandse bijdrage zal deels (750.000 euro) via het Rode Kruis en deels (750.000 euro) via de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) worden besteed aan hulpgoederen, medicijnen, medische hulp en logistieke ondersteuning voor de honderden getroffenen op Sumatra. Beide organisaties zijn in Indonesië zeer bedreven in snelle en omvangrijke hulpoperaties in noodsituaties.

Minister Koenders: 'Het leed dat de mensen op Sumatra vandaag door een aardbeving heeft getroffen, raakt ook ons. Snelheid is nu een eerste vereiste. Nederland wil waar mogelijk en zinvol de Indonesische regering en in het bijzonder de getroffen mensen op Sumatra helpen. Het is van het grootste belang dat de gewonden zo snel mogelijk de noodzakelijke medische zorg krijgen en dat hulpgoederen en medicijnen de mensen bereiken, die dat het meeste nodig hebben. Nederland wil de Indonesische autoriteiten daarbij graag ondersteunen.'

Een zware aardbevingn (6,3 op de schaal van Richter) heeft op dinsdag 6 maart in de ochtend de westkust van Sumatra getroffen. Als gevolg hiervan zijn zeker 82 mensen overleden en zijn honderden mensen gewond geraakt. Veel openbare gebouwen, huizen, wegen, electriciteitsvoorzieningen en telecommunicatie zijn beschadigd. De Indonesische regering is inmiddels begonnen met een noodhulpoperatie in het gebied. Naar verwachting is er vooral behoefte aan hulpgoederen, medische hulp en medicijnen.

Noot voor redacties (