Time : 16:58:02
Date : 06 March 2007
Sender Name: BOIC-COIB

Antwoord van het BOIC op het artikel dat verschenen is in De Morgen op 6 maart

Perscommuniqué

Naar aanleiding van het artikel dat verschenen is in De Morgen en andere kranten en media op 6 maart wenst het BOIC vastberaden te reageren op de manier waarop de organisatie van de tombola's van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité werd voorgesteld.

Sereen maar formeel wensen wij een eerste rechtzetting te doen.

In de eerste plaats is het BOIC een instelling die als doel heeft de sportieve activiteit in ons land te ontwikkelen met het accent op de topsport.
Wij worden op regelmatige tijdstippen onderworpen aan audits en onze rekeningen en balansen zijn openbaar.
Het BOIC streeft transparantie na en respecteert de wetgeving. Daarenboven zijn wij, indien nodig, bereid een bijkomende audit te ondergaan.

De tombola's van het Olympisch Comité (deze van het Ontwikkelingscomité voor de Belgische Sport en van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité) worden georganiseerd ten voordele van de sport in België. We spreken hier over een mechanisme dat commerciële bedrijven toelaat promotionele activiteiten te ontwikkelen en tegelijkertijd de doelstelling van het Olympisch Comité te steunen: de sport bevorderen. De desbetreffende toelatingen worden toegekend door het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat op zijn beurt de dossiers nakijkt en controleert.

Concreet komt het er op neer dat een adverteerder een tombola koopt van het Olympisch Comité:


- 50% van dit budget gaat naar de organisatie van de tombola (40% naar de aankoop van de prijzen en 10 % naar werkingskosten)
- 50% rechtstreekse steun aan de sport (altijd)

De wijze waarop een tombola georganiseerd wordt, is complex en de interpretatie ervan in het bovenvernoemde artikel plaatst het BOIC spijtig genoeg in een verkeerd daglicht.

Er is verwarring ontstaan in het bewuste artikel. Wij betreuren stellig het woordgebruik "carrousel" om de organisatie van de tombola's te beschrijven.
De organisatie van tombola's, stelt het Olympische Comité in staat om bijvoorbeeld sportfederaties, liga's sportclubs of een sportevenement te ondersteunen ... Een deel van de fondsen (van 50%), worden rechtstreeks gestort aan de gekozen instelling (federatie, club, sportmanifestatie, enz. ....), een ander belangrijk deel financiert de specifieke doelstellingen van het BOIC (topsport, dienstverlening aan de federaties, Olympisme). Door de organisatie van tombola's - zoals veel andere Belgische instellingen doen - aanvaardt het Olympisch Comité de verantwoordelijkheid om privéfondsen over te maken naar de sport. Ook hier draagt het bij tot de ontwikkeling van de sport in België.

Het BOIC heeft beslist om een raad van bestuur samen te roepen op donderdag 8 maart teneinde dit dossier te onderzoeken in zijn totaliteit en mogelijke maatregelen te nemen.
Na deze raad van bestuur zal een persmoment georganiseerd worden.

Voor meer informatie
Guido De Bondt (02/474.51.50)
Luc Rampaer (02/474.51.50 of 0476/951.151)