Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 6 maart 2007

Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 7447 voor slachtoffers aardbeving Sumatra

Een zware aardbeving op het Indonesische eiland Sumatra heeft aan zeker 70 mensen het leven gekost. Honderden mensen raakten gewond. Veel slachtoffers vielen in en rond de stad Solok, zo'n 30 kilometer boven het epicentrum, waar tientallen gebouwen instortten. In Padang moest een ziekenhuis worden geëvacueerd. Hoe groot de schade precies is, is nog niet duidelijk omdat in delen van het getroffen gebied de stroom en telefoonverbindingen zijn uitgevallen.

Het Rode Kruis werkt met man en macht om zo veel mogelijk slachtoffers te assisteren. Mensen worden van onder het puin gehaald en krijgen medicijnen, eten en drinken. Ook worden tenten opgebouwd om daklozen op te vangen. Er zijn aan duizend families hulpmaterialen, zoals dekzeilen, hygiëne kits en sarongs beschikbaar gesteld.

Het Rode Kruis zamelt geld in voor de slachtoffers van de aardbeving op Sumatra. Zodra duidelijk is waar behoefte aan bestaat, zullen noodhulpgoederen zoals tenten, dekzeilen en medicijnen worden geleverd. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft 750.000 euro toegezegd.

Het Rode Kruis

Het Rode Kruis helpt slachtoffers van natuurgeweld of oorlogen met voedsel, onderdak en medische voorzieningen. Ook brengt het Rode Kruis families weer bijeen. Het Nederlandse Rode Kruis zendt hulpgoederen en mensen uit. Na de ergste nood gelenigd te hebben, bouwt het Rode Kruis mee aan de wederopbouw. Herstellen van huizen en wegen, maar ook het geven van werk en inkomen voor getroffenen staat centraal. Het Nederlandse Rode Kruis werkt nauw samen met de lokale Rode Kruis of Rode Halve maanvereniging en haar internationale koepelorganisaties.


---

Noot voor de redactie,