Gemeente Alphen aan den Rijn

eisen

Gemeentelijke milieuhandhaving voldoet nog niet aan eisen

(06 maart 2007)

Eind 2007 milieuhandhaving op gewenste niveau

De gemeente moet voor 1 november 2007 voldoen aan alle kwaliteitscriteria die staan in het Besluit kwaliteitseisen handhaving milieubeheer. Uit een controle door de provincie eind 2006 blijkt dat Alphen aan den Rijn achterloopt bij de professionalisering van de milieuhandhaving. Om die reden gaat de gemeente nu een inhaalslag uitvoeren.

In 2002 startte een landelijk project om de milieuhandhaving verder te professionaliseren. Alle milieuhandhavingsorganisaties moeten voldoen aan (Europese) kwaliteitscriteria die inmiddels zijn vastgelegd in het Besluit kwaliteitseisen handhaving milieubeheer.

Het project startte met een nulmeting, in de vorm van een zelfevaluatie. Iedere organisatie moest daarbij zelf aangeven hoe de kwaliteitscriteria op dat moment scoorden. De eindscore van de nulmeting was voor Alphen vastgesteld op 51 procent.

Eind 2006 heeft de provincie Zuid-Holland een audit gehouden om te controleren of de gemeente voldoende heeft gescoord en volgens de geschreven werkwijze handhaaft. Uit deze audit blijkt dat niet het geval te zijn. De gemeente voldoet niet aan de kwaliteitseisen. Overigens waren niet alle constateringen van de provincie nieuw. Een aantal onderdelen heeft de gemeente eerder gesignaleerd in het handhavingsprogramma 2007, waarin de situatie van de afgelopen jaren is geëvalueerd. Ook de VROM-inspectie heeft signalen afgegeven in een bezoek dat zij in februari hebben gebracht.

Aanpak
De gemeentelijke afdeling Ruimtebeheer zal het komende jaar hard aan de slag om te gaan voldoen aan de criteria. Niet alleen op papier, maar ook in handelen. De benodigde acties staan in een plan van aanpak dat de provincie voor 1 maart van de gemeente krijgt. De provincie eist dat Alphen aan den Rijn voor 1 november 2007 aan het Besluit kwaliteitseisen handhaving milieubeheer voldoet. De kosten om dit te bereiken bedragen 75 duizend euro.