Gemeente Someren



* Toezicht op kwaliteit kinderopvang

* Archeologische opgraving aan de Ter Hofstadlaan
* Conceptnota geluidbeleid industrielawaai en vergunningverlening


Toezicht op kwaliteit kinderopvang

Op grond van de Wet kinderopvang is de gemeente verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van de kindercentra en gastouderbureaus. De uitvoering hiervan geschiedt door de GGD Zuidoost-Brabant.

De verantwoordelijkheid van de gemeente houdt in dat zij moet ingrijpen wanneer uit rapportages van de GGD blijkt dat een kindercentrum niet of onvoldoende voldoet aan de wettelijke eisen. Dit ingrijpen varieert van een schriftelijke aanwijzing tot een verbod om een kindercentrum te exploiteren.

Voor het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang hebben burgemeester en wethouders de volgende medewerkers van de GGD Zuidoost-Brabant aangesteld:

* mevrouw W. de Blauwe,

* mevrouw S. Hollander,

* mevrouw S. Janssen,

* mevrouw P. el Khoury en

* mevrouw N. van Montfoort.

Mevrouw W. de Blauwe is contactpersoon voor de gemeente Someren.

Archeologische opgraving aan de Ter Hofstadlaan

Op maandag 5 maart a.s. start aan de Ter Hofstadlaan ten noorden van de kom van Someren een archeologische opgraving op het terrein waar de bouw is gepland van het nieuwe zorgcentrum ter vervanging van het bejaardenhuis Huize Witven.

In mei 2006 werd op deze plaats een archeologisch proefsleuvenonderzoek uitgevoerd om te inventariseren of hier archeologische resten in de bodem zaten. Dit bleek het geval.

Tijdens het vooronderzoek zijn sporen en aardewerkvondsten aangetroffen van diverse boerderijen uit de Volle Middeleeuwen (elfde en twaalfde eeuw). Verder is vast komen te staan dat er een nederzetting heeft gelegen in de Romeinse tijd (0-400 na Chr.).

De archeologische sporen bleken goed geconserveerd en beslaan een groot deel van het plangebied. De resultaten van het vooronderzoek aan de ter Hofstadlaan sluiten goed aan bij die van het grootschalige onderzoek te Waterdael I en II in de jaren 90 en het in december 2006 uitgevoerde proefsleuvenonderzoek in het plangebied Waterdael III.

Omdat de aangetroffen archeologische sporen bij de Ter Hofstadlaan niet in de bodem behouden kunnen blijven, heeft de gemeente Someren besloten voorafgaand aan de bouwplannen een opgraving te laten uitvoeren. Het op te graven gebied beslaat bijna twee hectare. Door het onderzoek krijgen we een steeds beter beeld van de bewoningsgeschiedenis van Someren.

De opgraving wordt uitgevoerd door een archeologisch team van het Archeologisch Centrum van de Vrije Universiteit uit Amsterdam en gaat ongeveer 8 weken duren. Het onderzoek wordt vanuit de gemeente begeleid door archeologisch adviesbureau ArchAeO uit Eindhoven.

Conceptnota geluidbeleid industrielawaai en vergunningverlening

De gemeente Someren ontwikkelt momenteel een eigen geluidbeleid voor het aspect industrielawaai in milieuvergunningen. In deze nota Geluidbeleid industrielawaai en vergunningverlening wordt aangegeven hoe wij met het aspect geluid in milieuvergunningen op de langere termijn zullen omgaan. Wanneer er dus nieuwe meldingen en vergunningaanvragen worden ingediend ingevolge artikel 8.40 van de wet milieubeheer, zullen we de beschikbare geluidsruimte in te toekomst vaststellen volgens een nieuwe systematiek. Voordat de nieuwe regels definitief worden, ligt de nota 6 weken ter inzage.

Waar mensen wonen, moet geluidhinder zo veel mogelijk worden voorkomen. Aan de andere kant moeten bedrijven ook ontwikkelmogelijkheden hebben. Om dat goed op elkaar af te stemmen en te regelen, is er een richtlijn nodig.

Oude regels
Someren hanteert nu de richtlijn Handreiking industrielawaai en vergunningverlening uit 1989, met geluidsnormen uit 1979. Hierin staat aangeven waar de gemeente rekening mee moet houden bij het vaststellen van de geluidruimte voor bedrijven. De Handreiking is echter algemeen gesteld en biedt daardoor beperkte mogelijkheden. Zo houdt het bijvoorbeeld onvoldoende rekening met de werkelijke of gewenste lokale situatie. Ook biedt het niet de mogelijkheid om normen af te stemmen op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling of economisch beleid. Daarnaast biedt deze Handreiking geen mogelijkheid om de geluidskwaliteit van specifieke gebieden te beschermen, zoals stiltegebieden. Omdat een aantal zaken dus beter geregeld kunnen worden met een eigen gemeentelijk beleid, is een nota Geluidbeleid industrielawaai en vergunningverlening opgesteld.

Nieuw beleid: meer maatwerk
In het nieuw geluidbeleid wordt er wel rekening gehouden met overige gemeentelijke plannen, zoals met ruimtelijke en economische ontwikkelingen. Met het geluidbeleid kunnen we een goede afweging maken tussen de feitelijke en de gewenste akoestische situatie. Hierdoor kunnen we meer maatwerk in de milieuvergunningen en meldingen aanbrengen. Naar verwachting hoeven er ook minder kostbare individuele geluidsonderzoeken te worden verricht.

In de nieuwe nota Geluidbeleid is de gemeente opgedeeld in diverse gebieden, waarbij per deelgebied wordt aangeven welke geluidskwaliteit op de langere termijn wordt nagestreefd. Doordat ontwikkelingen op andere beleidsterreinen nu ook worden meegenomen, hoeft de gewenste akoestische situatie dus niet overeen te komen met het heersend geluidsniveau! Het gewenste geluidniveau is vermeld op de plankaart. Elke aanvraag om een revisievergunning en van elke melding ex. artikel 8.40 Wet milieubeheer, die is ingekomen ná vaststelling van de nota, wordt getoetst aan de hand van het omschreven geluidniveau uit de plankaart. In de nota zijn tevens beleidsregels opgesteld, die aangeven hoe de gemeente bij deze toetsing omgaat met het stellen van geluidnormen en voorschriften.

De conceptnota Geluidbeleid industrielawaai en vergunningverlening met de plankaart en de referentieniveaukaart liggen met ingang van 22 februari 2007 gedurende 6 weken ter inzage in het gemeentehuis bij de afdeling Milieuzaken voor de formele inspraakprocedure. Tegen vergoeding van de kosten wordt een afschrift verstrekt van de conceptnota Geluidbeleid industrielawaai en vergunningverlening en/of de referentieniveaukaart.

U kunt de bestanden ook via onze website inzien. Klik hier voor de conceptnota en klik hier voor de plankaart.

Voor overige informatie kunt u contact opnemen met medewerkers van de afdeling Milieuzaken, tel. 0493-494888.