Provincie Groningen

Koning van Groning na één dag al groot succes! 6 maart 2007

Gistermiddag vond de spannende lancering plaats van de nieuwe online jongerengame "De Koning van Groning" van provincie Groningen. Na een spetterend begin met een confettikanon speelden twee teams met maar liefst 100 Groningse jongeren en provinciale politici het spel tegen elkaar. Teamleiders waren gedeputeerde Welzijn Ineke Mulder en Provinciaal Statenlid Jan Hilverts. De game en de discussie die erbij hoorde werden geleid door niemand minder dan de bekende actrice Victoria Koblenko. Vanaf nu kan iedereen het spel spelen op www.koningvangroning.nl. Degene met de hoogste score wint een ballonvaart over de provincie voor twee personen.

Actrice Victoria Koblenko Victoria Koblenko en Ineke Mulder

De provincie Groningen is één van de meest vooruitstrevende provincies in Nederland op het gebied van jongerenparticipatie. De provincie betrekt jongeren bij beleidsontwikkeling o.a. met een trendteam, dat bestaat uit 25 jongeren tussen 12-20 jaar vanuit verschillende scholen. Dit trendteam heeft ook de lancering van de game bedacht. Het team koos daarbij voor Victoria Koblenko, omdat zij jongeren aanspreekt en vanwege haar band met Groningen. De provincie hoopt met het spel de jeugd bewust te maken van (provinciale) politiek en het belang om (later) te gaan stemmen.

Victoria Koblenko: "Ik was echt verbaasd om te zien hoe enthousiast jongeren reageren en dat ze durven hun mening te geven ongeacht de argumentatie. Het is aan ons om hier iets mee te doen. Dit medium is werkelijk innovatief voor de politiek en overheid. Je moet keuzes maken en dit gaat gepaard met het beheren van een budget. Wellicht is het een goed idee om in de toekomst de stemwijzer om te gieten in een game zodat de gevolgen van bepaalde keuzes worden gevisualiseerd en de kiezer beter inzicht krijgt waar hij of zij voor kiest. 'Koning van Groning' is een manier om zien wat het nut is om op 7 maart te gaan stemmen, ook voor volwassenen ".

Doel van de online game is om jongeren in het voortgezet onderwijs spelenderwijs te informeren over de provincie, het beleid en de politiek. In het spel heeft de speler de leiding over de provincie en moet een spannend parcours afleggen. Hierbij komt hij langs allerlei provinciale beleidsterreinen, waarbij hij voor dilemma's komt te staan en keuzes moet maken. Een belangrijk element daarbij is het beheren van een budget. Tijdens het spel wordt op visuele manier duidelijk wat voor gevolgen bepaalde keuzes hebben, en dat het soms lastig is een juiste keuze te maken. Nog nooit zijn de activiteiten van de provincie zo tastbaar in beeld gebracht!

6 maart 2007