Provincie Groningen

Open dag trekt ruim 2200 bezoekers 6 maart 2007

De open dag die de provincie zaterdag 3 maart organiseerde, heeft ruim 2200 bezoekers getrokken. De bezoekers konden op vier locaties (Arrivaterrein in Groningen, Suiker Unie, Blauwestad en de Fraeylemaborg in Slochteren) zien en beleven waar de provincie bij betrokken is en wat ze mede mogelijk maakt. Aan het eind van de middag vond in het provinciehuis het slotlijsttrekkersdebat plaats.

Bustour in de Blauwestad
Het informatiecentrum van Blauwestad vormde het vertrekpunt voor verschillende ontdekkingstochten door het gebied. Bezoekers kregen een toelichting bij de indrukwekkende maquette. In de filmzaal werd een korte film getoond over de Blauwestad. Na deze introductie konden bezoekers bijvoorbeeld gratis op een boot of in de bus stappen om met een gids het gebied in te trekken en met eigen ogen de nieuwste ontwikkelingen te bekijken.

Energiebesparingtips bij de Suiker Unie in Groningen De provincie draagt op diverse manieren bij aan een beter klimaat. Hoe? Dat konden bezoekers bekijken tijdens de open dag Duurzame Energie bij de Suiker Unie in Groningen. Bezoekers kregen energiebesparingtips, er werden rondleidingen gegeven door de fabriek en bezoekers konden zelf ervaren hoe het is om te rijden in auto's op duurzame brandstoffen als bio-ethanol en aardgas bekijken. En speciaal voor deze dag was er een kart op waterstof aanwezig!

Op archeologische ontdekkingstocht bij de Fraeylemaborg Tijdens de open dag konden bezoekers bijvoorbeeld onder op archeologische ontdekkingstocht. De aan de provincie verbonden archeoloog wist van alles te vertellen over de landerijen van Slochteren en de historische ontwikkelingen in het gebied. Tijdens een stevige wandeltocht deelde hij zijn kennis met de bezoekers. Ook was er veel belangstelling voor bijvoorbeeld de klassieke concerten die 's middags in de borg werden gegeven.

Slippen op het Arriva busterrein
Op het Arriva busterrein konden bezoekers tijdens de open dag zien en beleven wat de provincie doet om het verkeer veiliger te maken. Er waren verschillende leuke activiteiten. Zo konden bezoekers in een rijsimulator bezoekers ervaren wat de invloed van alcohol is op hun rijgedrag en waarom het bij slecht weer nodig is de snelheid en afstand aan te passen. Verder waren er veel bezoekers die meededen aan een minislipcursus. Arriva stelde verschillende bussen op waarin bezoekers een kijkje konden nemen en er was een informatiestand van het OV bureau.

Een geslaagd slotdebat
Om 16.00 uur vond in de Statenzaal van het provinciehuis het slotlijsttrekkersdebat plaats. Het debat was de laatste in een reeks van vijf verkiezingsdebatten die de provincie organiseerde in samenwerking met het Dagblad van het Noorden en Debatcentrum Waag. Het debat vond plaats in een bomvolle Statenzaal. Zo'n 350 mensen bezochten het slotdebat. Elke 10 minuten gingen twee lijstrekkers met elkaar in debat. Onderwerpen die aan de orde kwamen waren onder meer het Outlet Centre bij Zuidbroek, woningbouw in kleine kernen, Meerstad, openbaar vervoer en windmolens. Het laatste debat was tussen de lijstrekkers van de VVD, de SP en de Partij van de Arbeid, zij kregen de meeste stemmen van de mensen in de zaal.

6 maart 2007