Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.

Arnhem,6 maart 2007

SANERING ASBEST GELDERLAND START IN SEPTEMBER DOOR NIEUWE AANBESTEDING

Het ziet ernaar uit dat in september dit jaar de eerste schop in de grond gaat voor de sanering van asbest bij 150 wegen en erven binnen de provincie Gelderland. Gedeputeerde Staten hebben vandaag het startschot gegeven om opnieuw met de aanbesteding voor de feitelijke uitvoering van de saneringsregeling asbest tweede fase van de particuliere asbestwegen rond Harderwijk te beginnen.

De eerste aanbesteding was, na een uitspraak van de rechter in 2006, onverwacht stil komen te liggen. Reden hiervoor was dat een van de inschrijvers binnen de aanbestedingsprocedure bezwaar maakte tegen de voorgenomen gunning. De ambitie van de provincie is om voor 2010 klaar te zijn met de sanering van asbestwegen 2e fase.

Saneringen Gelderland
In de omgeving van Harderwijk wachten ongeveer 150 wegen en erven op sanering van asbest. De sanering wordt betaald door VROM en uitgevoerd door de provincie. De vervuiling is veroorzaakt door de voormalige Asbestfabriek Asbestona in Harderwijk. In het verleden zijn kleine weggetjes en erven verhard met asbestmateriaal dat door de fabrikant gratis of tegen weinig geld ter beschikking werd gesteld. In verband met de gevaren van asbest voor de volksgezondheid werkt het ministerie van VROM samen met de provincie Gelderland sinds geruime tijd aan het opruimen van asbest.



Provincie Gelderland