Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 6 maart 2007

Na politiek debat heeft provincie meer draagvlak voor stedenbeleid

Het politieke debat gisteravond in het Zaantheater heeft een breed draagvlak laten zien voor een provinciaal stedenbeleid. Het geeft stof tot nadenken voor provincie en de steden van Noord Holland. De conferentie, georganiseerd door de drie steden Zaanstad, Haarlem en Alkmaar had ten doel het stedenbeleid aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen onder de aandacht te brengen van de Noord Hollandse politiek. En dat is gelukt. Aan de hand van stellingen werd er gediscussieerd. Het ging onder andere over de onderwerpen wonen, werken en jeugd in de steden. Ook de heer Vreeman, burgemeester van Tilburg (voorheen Zaanstad) en de heer Kristen gedeputeerde van de provincie Overijssel gaven hun visie op het stedenbeleid. Vertegenwoordigers van de partijen gaven aan zeker open te staan voor een stedenbeleid in Noord Holland.

Provinciaal stedenbeleid in Noord-Brabant en Overijssel In de provincies Noord-Brabant en Overijssel bestaan al enige jaren een succesvol provinciaal stedenbeleid. Burgemeester Vreeman is enthousiast over de kracht van het stedenbeleid in Brabant. De kracht zit hem vooral in dat de steden afspraken met elkaar maken, elkaars sterke en zwakke punten kennen en samen een agenda opstellen waarmee ze programmatisch werken. Vooral het afstemmen van de infrastructuur binnen en rond de steden op het gebied van ruimte, cultuur & sport, economie en maatschappelijke ontwikkeling zijn belangrijke aspecten bij het samenstellen van de agenda. Gedeputeerde de heer Kristen ondersteunde de woorden van Vreeman. "Wat goed is voor de steden, is goed voor de provincie."

Noord Holland
De thema's die de revue passeerden lieten het belang van steden zien voor de provincie. Enkele conclusies waren: de steden kunnen gezamenlijk met de provincie werken aan een preventief jeugdbeleid. Wonen in de stad is een enorme opgave. Vaak zijn de uitbreidingsmogelijkheden beperkt. Binnenstedelijk bouwen is duur en complex en mag niet ten koste gaan van waardevol groen. Steden zijn een bron van werkgelegenheid en onderwijs. De aansluiting op beide kan veel beter. Provincie, steden en regionale partners moeten dit gezamenlijk oppakken.

Alkmaar, Haarlem en Zaanstad zijn blij met het politiek draagvlak voor een provinciaal stedenbeleid. De steden onderstrepen dat het stedenbeleid open moet staan voor andere steden, met vergelijkbare problemen en opgaven. De komende tijd willen de steden samen met de provincie de agenda voor een provinciaal stedenbeleid opstellen.

Provinciale agenda
De woordvoerders van de provincie waren het in de basis zeker eens dat stedenbeleid een item is voor de komende regeerperiode. Ze staan open voor een kennisnetwerk en het samenstellen van een programmatische agenda. Ze willen echter niet zomaar geld in stoppen, maar bij goed onderbouwde samenwerking en afstemming binnen het stedenbeleid staan ze er zeker positief tegenover.