Gemeente Capelle a/d IJssel

Capellenaren zeer tevreden over kwaliteit van leven

De inwoners van relatief nieuwe Europese gemeenten, zoals Capelle aan den IJssel, zijn zeer tevreden over de kwaliteit van leven in hun gemeente. Dat is één van de uitkomsten van de gehouden enquête Knowledge Network. Deze enquête is in maart vorig jaar gehouden onder inwoners van 17 gemeenten uit 11 verschillende Europese landen. In Capelle hebben 450 inwoners meegedaan door zitting te nemen in een e-panel.

De enquête had als doel om meer inzicht te krijgen in de waardering van burgers over een aantal zaken in hun gemeente. In het algemeen kan worden gesteld dat de inwoners van relatief nieuwe gemeenten zeer tevreden zijn. Niet alleen over de kwaliteit van leven, maar ook over de geboden faciliteiten en het bestuur van hun gemeente. Ook bleek dat deze inwoners zich minder met hun woonplaats identificeerden dan inwoners van oudere steden en steden in Zuid- en Oost-Europa. De inwoners daar zijn juist minder tevreden over de kwaliteit van leven, faciliteiten en bestuur.

Inwoners van alle deelnemende gemeenten vinden dat het moeilijk is voor jongeren om een goede opleiding te volgen, een baan en een huis te vinden. De politiek zou hier prioriteit aan moeten geven. Dat zou ook moeten voor onderwerpen op het gebied van openbaar vervoer, milieuvervuiling, oplossingen voor vandalisme en gevoelens van onveiligheid. Toch tonen slechts weinig inwoners in de ondervraagde steden actief burgerschap, bijvoorbeeld door politieke betrokkenheid.

De resultaten van de enquête kunt u hier bekijken of downloaden ( Bestand is 5Mb)