Gemeente Capelle a/d IJssel

Acteurs helpen bij Capelse visie op de Wmo

Logo van de WMO

Theater en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Een niet alledaagse combinatie, zo op het eerste gezicht. Maar wel in onze gemeente. Drie acteurs beeldden op aansprekende wijze uit hoe Capelle aan den IJssel de Wmo verder zou kunnen vormgeven. De acteurs van theatergezelschap Kapok deden dit tijdens de discussieavond met de commissie Dienstverlening op dinsdagavond 27 februari 2007.

Dit jaar moet er een beleidsplan worden opgesteld waarin staat hoe de gemeente, samen met organisaties, instellingen en burgers, de komende vier jaar gaat bevorderen dat (kwetsbare) Capellenaren kunnen meedoen aan de samenleving. Behalve de raadsleden namen ook coördinerend portefeuillehouder Joke van Doorne, een aantal leden van de Wmo-adviesraad en een groepje medewerkers van verschillende afdelingen deel aan de discussie.

Om het beleidsplan op te kunnen stellen, moet eerst een visie worden bepaald. Belangrijke vraag hierbij is welke rol de gemeente moet gaan innemen bij de ondersteuning van de participatie van de Capellenaren. Heeft de gemeente een sturende rol in het zelfredzaam maken van mensen (scenario 1)? Of moeten burgers juist veel meer zelf verantwoordelijkheid nemen en hoeft de gemeente alleen de nodige randvoorwaarden te scheppen (scenario 2)? Of moeten juist de sociale verbanden van mensen meer en beter worden benut (scenario 3)?

De acteurs op de WMO Discussieavond

Foto; Roel Dijkstra

Om de discussie over dit ingewikkelde onderwerp wat makkelijker te maken, speelden de acteurs aan de hand van deze drie scenarios een familiesituatie na, waarbij verschillende leden moeite hadden mee te komen in het leven van alledag. Het optreden maakte, soms op hilarische wijze, goed de voor- en nadelen van de drie scenarios duidelijk. Na afloop selecteerden de aanwezigen de voordelen uit de verschillende varianten als basis voor het vervolg.