Deelgemeente Charlois Rotterdam

Betaald parkeren in Twentestraat

Het college van B en W van de gemeente Rotterdam heeft op 13 februari besloten om in de Twentestraat betaald parkeren in te voeren.

Reden voor het besluit is dat daar de vraag naar parkeerplaatsen hoger is dan het aanbod. De daadwerkelijke invoering vindt over ongeveer drie maanden plaats.

Met betaald parkeren zorgt de gemeente ervoor dat de parkeerdruk afneemt. Daardoor wordt het voor bewoners, bedrijven en bezoekers gemakkelijker om een parkeerplaats in de buurt te vinden.

Bewoners en bedrijven kunnen een parkeervergunning aanvragen, waarmee ze tegen een sterk gereduceerd tarief parkeren. Bewoners komen bovendien in aanmerking voor een bezoekersvergunning, zodat ook hun bezoek voordelig kan parkeren. Voor gasten van bedrijven zijn parkeerkaarten voor bepaalde tijd te koop. De overige parkeerders gaan betalen bij een parkeerautomaat. Betaald parkeren geldt in de genoemde gebieden van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur, tijdens koopavonden en op koopzondagen.

Enkele parkeerplaatsen in de Twentestraat die nu exclusief voor vergunninghouders bestemd zijn, worden tegelijk met de invoering van betaald parkeren toegevoegd aan het totale aanbod van openbare parkeerplaatsen. In de nieuwe situatie zijn deze plaatsen aan de Twentestraat voor alle automobilisten toegankelijk. De vergunninghouders, bewoners en bedrijven in de Twentestraat zijn per brief op de hoogte gesteld van het collegebesluit.

Deelgemeenten

Het is de eerste keer dat het college van B en W besluit over de invoering van betaald parkeren. Vóór 1 januari 2006 lag die bevoegdheid bij de deelgemeenten. Omdat het college wil dat de invoering van betaald parkeren op een eenduidige wijze wordt uitgevoerd, is die bevoegdheid bij het centrale bestuur neergelegd.

Investeren

Met de inkomsten uit betaald parkeren zorgt de gemeente voor de bouw van nieuwe en de verbetering van bestaande parkeervoorzieningen en betaalgemak. Op dit moment renoveert de gemeente alle gemeentelijke parkeergarages. Totale kosten hiervan: 16,8 miljoen. Ook komen er garages bij, met name voor bewoners in de stadsvernieuwingswijken.