Provincie Zuid-Holland

Overeenstemming over Streekplanuitwerking Voorne

Gedeputeerde Staten hebben, na het principebesluit van vorige week, in de GSvergadering van vandaag de Streekplanuitwerking Voorne definitief vastgesteld. Afgelopen maandag is goed constructief overleg gevoerd met het college van B&W van Westvoorne. In aanwezigheid van vertegenwoordigers van de stadsregio Rotterdam en de provincie heeft het college van Westvoorne de positie van het gemeentebestuur toegelicht. De partijen zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat aanpassing van tekstonderdelen recht doet aan de wederzijdse standpunten.

De partijen hebben afgesproken samen een duurzame oplossing te zoeken voor de vragen die leven in Westvoorne ten aanzien van glastuinbouw, woningbouw en de kwaliteit van het landschap. Westvoorne heeft zich bereid getoond ook overleg te voeren met buurgemeente Brielle en de glastuinbouwsector. Gebiedsgedeputeerde Erik van Heijningen: "GS wil graag ruimte geven aan het college van B&W van Westvoorne oplossingen te zoeken voor genoemde vraagstukken. Ik vertrouw erop dat we er de komende jaren samen uit zullen komen".

De aanpassingen in de streekplanuitwerking benadrukken dat het gebied Tinte een duurzaam vestigingsgebied is voor glastuinbouw. Dit betekent o.a. dat er een eenduidige regeling voor de maximale goot- en nokhoogten van kassen moet komen. De regeling moet ruimte bieden voor een duurzame bedrijfsvoering en rekening houden met de belangen van omwonenden (bijvoorbeeld lichthinder) en het landschap. De regels worden vastgelegd in de bestemmingsplannen. Afgesproken is dat de gemeenten Westvoorne en Brielle een visie ontwikkelen op de toekomst van het glasintensiveringsgebied, waarin wordt onderzocht in hoeverre er geschoven kan worden met glasbestemmingen en of bedrijven samengevoegd kunnen worden.

Van Heijningen: "Ik ben blij dat we er via constructieve gesprekken uit zijn gekomen met alle partijen. Het mes snijdt zo aan twee kanten; binnen de begrenzing kan de glastuinbouw ook in de toekomst hun bedrijfvoering duurzaam voortzetten. Tegelijkertijd wordt de sanering van het versnipperde glas aangepakt".

De streekplanuitwerking heeft betrekking op de sanering van verspreid glas en de ontwikkeling van twee golfbanen. Een golfbaan in het grensgebied tussen de gemeenten Westvoorne en Hellevoetsluis en een op het grondgebied van Bernisse. Brielle wil al het verspreide glas saneren. Om dit zowel financieel als ruimtelijk mogelijk te maken wordt het glastuinbouwgebied Vierpolders uitgebreid met een gebied van 25 hectare, de locatie 'land van Piek'. Daarnaast wordt de ruimte-voor-ruimteregeling ingezet. Deze regeling houdt in dat voor gesaneerd glas in beperkte mate bebouwing terug mag komen. GS hebben eerder niet ingestemd met een voorgestelde uitbreiding van de locatie Brielle-West. De gemeente Westvoorne wil eveneens verspreid glas saneren door de inzet van de ruimte-voor-ruimteregeling.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22