Provincie Drenthe

Besluitenlijst gedeputeerde staten 2007

GS-besluiten 6 maart 2007

06 Mar 2007


1. College hecht aan beeldkwaliteit langs wegen en kanalen Het college heeft beleidslijnen vastgesteld voor de plaatsing van kunst langs wegen en vaarwegen. Kunst moet bijdragen aan de beeldkwaliteit en daarmee eveneens aan de leefbaarheid. Dankzij provinciale impulsen wil de provincie interessante kunstenaarsinitiatieven stimuleren, waarbij het Drentse landschap en typisch Drentse elementen een belangrijke inspiratiebron kunnen vormen voor ruimtelijke plannen. Voor het versterken van de beeldende kunst in de openbare ruimte is de komende jaren een belangrijke rol weggelegd voor het Centrum Beeldende Kunst (CBK). Kunst langs wegen en kanalen is niet nieuw in Drenthe. Zo startte de provincie in 2001 het project Kunst langs de kanalen en onthulde gedeputeerde Swierstra vorig jaar nog twee kunstwerken langs de N381 van de internationaal vermaarde kunstenaar Richard Deacon. Jaarlijks is 130.000 euro beschikbaar voor kunst langs provinciale infrastructuur. Dat komt neer op ongeveer 1 procent van het totale investeringsbudget voor verkeers- en vervoersprojecten.


2. Opmerkingen Commissariaat voor de Media leiden niet tot aanpassing GS zien in de opmerkingen die het Commissariaat voor de Media in hun brief van 18 januari 2007 heeft gemaakt geen aanleiding om de Drentse Omroepnota aan te passen.


3. Verantwoording Versterking cultuureducatie in primair onderwijs 2004
GS hebben de verantwoording aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen voor de specifieke uitkering `Versterking cultuureducatie primair onderwijs 2004' vastgesteld.


4. Eerste Drentse Uitmarkt
Op 15 september 2007 vindt de eerste Drentse Uitmarkt plaats. In alle Drentse gemeenten zullen op die dag culturele presentaties gehouden worden. De provincie Drenthe wil dat de inwoners van Drenthe op een laagdrempelige manier kennis kunnen nemen van het culturele aanbod in hun omgeving en in hun provincie. GS stellen daarom voor de Drentse Uitmarkt in 2007 een bedrag van 50.000 euro beschikbaar. (Zie persbericht 07-047)


5. Voortgangsnotitie Energy Valley
Gedeputeerde staten hebben kennisgenomen van de Voortgangsnotitie 2006 van Energy Valley. De afhandeling is in handen gegeven van de verantwoordelijk gedeputeerde. Een jaarlijkse voortgangsnotitie was een voorwaarde van de noordelijke provincies voor continuering van de werkzaamheden van Energy Valley. Daarin wordt een uitgebreid overzicht gegeven van de activiteiten die in dat jaar zijn ontplooid. Het afgelopen jaar lag de nadruk op het bevorderen van projecten in de sfeer van energiegerelateerde werkgelegenheid. Deze projecten sluiten goed aan bij de activiteiten die voortvloeien uit de nota "Energiek Drenthe", bijvoorbeeld op het gebied van biomassa.


6. Vrijwilligerswerk op de kaart in Drenthe Gedeputeerde staten stellen op korte termijn 250.000 euro beschikbaar voor ondersteuning van vrijwilligerswerk en mantelzorg. Het grootste deel, 150.000 euro, is bestemd voor de ondersteuning van mantelzorgers. Om met name in de regio Zuidoost-Drenthe het vrijwilligerswerk te stimuleren trekt het college nog eens 100.000 euro uit. GS stemden vandaag in met de nota "Wat doet u voor Drenthe? Vrijwillige inzet en mantelzorg". De notitie geeft een overzicht van de rol van de provincie bij vrijwilligerswerk en mantelzorg. (zie ook persbericht)


7. Aantal reserves geactualiseerd
Bij de behandeling van de nota Actualisatie reserves en voorzieningen in Provinciale Staten is besloten drie reserves te actualiseren. Het gaat om de voorziening Groot onderhoud provinciehuis en de reserves Nationaal Milieu Beleidsplan en Versterking Economische Structuur. Het college heeft de reserves aangepast en brengen de staten per brief hiervan op de hoogte.


8. 237.000 euro voor DoDo
GS stellen een bedrag van 237.000 euro beschikbaar voor Digitale ontwikkeling Drentse Ondernemers (DoDo). In dit project worden onder meer 50 ICT-projecten, 40 begeleidingstrajecten voor het opzetten van websites van bedrijven uit het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) en workshops gefinancierd. Met deze acties willen GS een impuls geven aan het innovatieve gebruik van ICT in het MKB.


9. Subsidie voor vernieuwingsprojecten bibliotheken GS hebben voor 100.968 euro aan bibliotheekvernieuwingsprojecten gehonoreerd. De gemeente Borger-Odoorn krijgt een bijdrage voor het project "Ouderen en jeugd apart onder een dak" en de gemeente Emmen voor het project "Brede School Emmerhout". De Provinciale Bibliotheekcentrale krijgt samen met het Drents Netwerk Bibliotheken voor drie projecten subsidie. Eén daarvan is een marketing- en promotieplan voor de bibliotheken in Drenthe. De Provinciale Bibliotheekcentrale krijgt samen met het Drents Archief een bijdrage voor de pilot Erfgoedlokalen. Dit project is gericht op het laagdrempelig toegankelijk maken van cultuurhistorische informatie in de bibliotheken van Coevorden en Meppel (vestiging Nijeveen).


10. Geen precariorechten voor kabels en leidingen De provincie zal niet overgaan tot het heffen van precariorechten voor kabels en leidingen in de grond langs en onder provinciale wegen. Het college ziet af van dit recht omdat de verwachting is dat landelijk afspraken worden gemaakt over precariorechten.


11. Vier nieuwe auto's voor wegbeheerders
Het college heeft besloten vier nieuwe auto's ten behoeve van het wegbeheer aan te schaffen. Uitbreiding van het wagenpark is nodig door uitbreiding van het wegennet, bijvoorbeeld de overname van de rijksweg N34, die binnenkort formeel zal worden afgehandeld. Voor de auto's is een bedrag van ongeveer 80.000 euro nodig.


12. Tussenbalans 2006 - Provinciaal uitvoeringsprogramma externe veiligheid 2006-2010
De Stuurgroep externe veiligheid heeft de Tussenbalans 2006 (jaarverslag) vastgesteld en gedeputeerde staten hebben het vervolgens goedgekeurd. In het kader van het meerjaren provinciale uitvoeringsprogramma externe veiligheid 2006-2010 wordt jaarlijks een verslag gemaakt over de uitgevoerde projecten en activiteiten. Daaruit komt naar voren of de uitvoering van dit programma volgens planning verloopt.


13. Milieubeheervergunning Agrifirm BV
Gedeputeerde staten hebben een Wet milieubeheervergunning verleend aan Agrifirm BV te Meppel voor het overschakelen van de productie van rundveevoeders naar de productie van vleeskuiken- en legpluimveevoeders. Aan de vergunning zijn voorschriften verbonden ter bescherming van het milieu.


14. Oprichtingsvergunning Biomassa Stroomlijn te Coevorden Gedeputeerde staten hebben Biomassa Stroomlijn te Coevorden een milieuvergunning verleend voor het opslaan en verwerken van vers hout en afvalhout. Het bedrijf verwerkt schone houtsoorten tot biomassa. Een inwoonster van Coevorden had op het ontwerpbesluit gereageerd. Dat was geen aanleiding voor GS om het besluit aan te passen.


15. Goedkeuring artikel 4:37 Wet op het financieel toezicht reglement gemeentelijke kredietbank Emmen
GS verlenen goedkeuring aan het Reglement Gemeentelijke Kredietbank Emmen 2006.

Eerder genomen besluiten

Intentieovereenkomst ontwikkeling aardwarmte in Assen De provincie heeft een intentieovereenkomst afgesloten met de gemeente Assen. In de overeenkomst spreken zij af allebei maximaal 50.000 euro te investeren in nader onderzoek naar de winning van aardwarmte o.a. voor de nieuw te bouwen wijk Messchenveld II. Uit onderzoek is gebleken dat aardwarmte op die plek een goedkoper en milieuvriendelijk alternatief kan zijn voor de traditionele energiebronnen zoals gas.

Virtuele brede scholen in Drenthe
Gedeputeerde staten hebben ingestemd met het projectplan Digitale Leefbaarheid. De provincie steekt 250.000 euro in het plan. Het ministerie van OCW doet daar nog eens 450.000 euro bij. Met het geld gaat de provincie vier zogenaamde virtuele brede scholen ontwikkelen. Het project wordt uitgevoerd in vier dorpen in de gemeenten Aa en Hunze en De Wolden.

Beantwoording brief Drents Belang over instroom klanten Icare Het college van GS hebben in een brief gereageerd op vragen van Drents Belang over de instroom van klanten bij Icare. Het college heeft aangegeven geen bevoegdheden of taken te hebben op dit terrein.

Gedeeltelijke goedkeuring bestemmingsplan Weierstraat en omgeving gemeente Assen
Het college van gedeputeerde staten heeft het bestemmingsplan Weierstraat en omgeving van de gemeente Assen gedeeltelijk goedgekeurd. Het bestemmingsplan voorziet in de herontwikkeling van het gebied waarbinnen onder andere het bestaande theater De Kolk ligt. Het plan biedt de mogelijkheid voor de ontwikkeling van het zogenaamde Culturele Kwartier. Hierdoor is de realisering mogelijk van een nieuw theater, een bioscoop, een bibliotheek, een parkeergarage en woningen. Ook biedt het plan de mogelijkheid voor de aanleg van een zwaaikom aan het einde van de Vaart. Het plan bevat de ruimtelijke vertaling van dit deel van Assen tot beschermd stadsgezicht.

Bestemmingsplan bedrijventerreinen Peize
GS hebben het bestemmingsplan Bedrijventerreinen Peize van de gemeente Noordenveld gedeeltelijk goedgekeurd. In het bestem-mingsplan wordt de bestaande situatie vastgelegd. Het college geeft geen goedkeuring aan de vrijstellingsmogelijkheid om een antennemast van 60 meter te realiseren. Dit omdat het bedrijventerrein is gelegen direct naast het open gebied en in het bestemmingsplan de vrijstelling onvoldoende is onderbouwd.

GS nemen kennis van visiedocument stedelijke ontwikkeling Onderscheidend zijn in waar Drenthe goed in is, met speciale aandacht voor gebruik van natuur & landschap, ontwikkelen van specifieke woonmilieus, kenniseconomie en ontwikkeling van regio's. Dat is het centrale uitgangspunt in de stedelijke visie waar het college van gedeputeerde staten kennis genomen van heeft. De visie is bedoeld om de ontwikkeling van de Drentse steden te stimuleren. Content Management Powered by CuteNews

Mededeling;
Disclaimer. Deze publicatie geldt niet als een officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.