Voedingcentrum


Hoog cholesterol en hart- en vaatziekten

6 maart 2007

Het programma Radar van de TROS stelde in de uitzending van maandagavond 5 maart het verband tussen het cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten ter discussie. Het Voedingscentrum is van mening dat een hoog cholesterolgehalte de kans op hart- en vaatziekten wel degelijk verhoogt. Daarbij baseert het Voedingscentrum zich op recente wetenschappelijke kennis en rapporten van gezaghebbende organen, zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation.

Voedingswetenschappers in de hele wereld zijn het erover eens dat er verband is tussen een hoog cholesterolgehalte en het risico op hart- en vaatziekten. Deze relatie is gevonden en bevestigd in tal van onderzoeken. Een daling in het cholesterolgehalte met 10 procent resulteert in een circa 20-30 procent lager risico op hart- en vaatziekten.

âGoedâ en âslechtâ cholesterol

Hoe het risico van een hoog cholesterolgehalte in individuele gevallen uitvalt, hangt vooral af van de verhouding tussen het zogenaamde HDL- en LDL-cholesterol. LDL wordt wel âslechtâ cholesterol genoemd omdat het kan blijven âplakkenâ aan beschadigingen in de wanden van bloedvaten. Dit dichtslibben van de bloedvaten kan op den duur een hart- of herseninfarct veroorzaken. HDL zorgt als âgoedâ cholesterol voor de afvoer van cholesterol via de ontlasting. Dit werkt cholesterolverlagend en beschermt daardoor tegen hart- en vaatziekten. Daarom geldt: hoe kleiner het aandeel HDL ten opzichte van het totale cholesterolgehalte, hoe hoger het risico op hart- en vaatziekten.

Adviezen voor een gezond cholesterolgehalte

Het belangrijkste advies om het cholesterolgehalte gezond te houden, is een gezonde leefstijl. Een gezonde voeding, een gezond gewicht, voldoende beweging en niet roken maken daar deel van uit. Hiermee helpt u het risico op hart- en vaatziekten zo laag mogelijk te houden. Alleen mensen die meer risico lopen, moeten worden behandeld met cholesterolverlagende medicijnen, zoals statines. Dit zijn mensen met bijvoorbeeld erfelijke aanleg, diabetes of een hoge bloeddruk. Voor de behandeling van deze mensen zijn o.a. door het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) richtlijnen opgesteld.

Vet

Verzadigd vet in het eten vergroot het gehalte LDL en dus het âslechteâ cholesterolgehalte. Onverzadigd vet daarentegen vergroot de hoeveelheid âgoedâ HDL-cholesterol. Om het cholesterolgehalte gezond te houden, adviseert het Voedingscentrum daarom:
* gebruik magere varianten van voedingsmiddelen (magere melk en yoghurt, mager vlees, magere vleeswaren, 20+ of 30+kaas)
* vervang vaste bak- en braadvetten, harde margarines en hard frituurvet door halvarine, zachte margarine, vloeibaar bak en braad of olie

* eet minder voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet, zoals snacks, gebak, koek en chocolade

Het cholesterol in voedingsmiddelen, zoals in eieren, orgaanvlees, paling en garnalen, heeft een klein effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Daarom adviseert het Voedingscentrum niet meer dan gemiddeld drie eieren per week te eten.

Andere adviezen om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen

Een hoog cholesterolgehalte in het bloed is slechts een van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Andere belangrijke risicofactoren zijn een hoge bloeddruk, overgewicht, roken en overmatig alcoholgebruik. Een gezonde leefstijl helpt de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Dat betekent:

* niet roken

* een gezond lichaamsgewicht

* minimaal een half uur beweging per dag

* gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf, met voldoende volkoren producten en groente en fruit en één à twee keer per week (vette) vis

* weinig zout

* matig gebruik van alcohol