Politiek speeddebat ANBO: vuurdoop voor regeringspartijen


02.03.2007 / 15:12 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Anbo, voor 50-plussers

Anbo, voor 50-plussers

Utrecht, vrijdag 2 maart 2007

Politiek speeddebat ANBO: vuurdoop voor regeringspartijen

ANBO voor 50-plussers organiseert op dinsdag 6 maart van 15.00 uur tot 16.00 uur in Amsterdam drie politieke speeddebatten over de toekomst van 50-plussers. Het debat vindt plaats tijdens Zin dé Beurs in de Parkhal van Amsterdam RAI.

In het regeerakkoord is de noodzaak van het debat met maatschappelijke organisaties benadrukt. Politici van regeringspartijen en oppositie krijgen een aantal pittige vraagstukken voorgelegd door ANBO en NPCF (Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie). Pieter Omtzigt (CDA), Staf Depla (PvdA), Ernst Cramer (ChristenUnie), Stef Blok (VVD), Fons Luijben (SP) en Kees Vendrik (GroenLinks) krijgen vragen voorgelegd over koopkracht, inkomen, wonen en zorg van 50-plussers.

Debat 1: Ter discussie staan: langer doorwerken, leeftijdsbewust personeelsbeleid, maar ook demotie en de belastingsanctie van het nieuwe Kabinet bij stoppen met werken voor de 65ste verjaardag. Deelnemers aan dit debat zijn Pieter Omzigt, Stef Blok en ANBO-adviseur Simon van der Schoot. Wat betekent dit voor werkenden tussen de 55 en 65 jaar?

Debat 2: Het tekort aan geschikte ouderenwoningen, aanpassen van woning en woonomgeving zijn onderwerp van debat tussen Staf Depla, Kees Vendrik en ANBO-vicevoorzitter Jaap Roodenburg. Is dit de verantwoordelijkheid van de overheid of moet die alleen faciliteren?

Debat 3: Extra geld voor de zorg, terwijl het regeerakkoord een financieel gat vertoont bij de AWBZ van 4 miljard euro en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning zijn onderwerp van debat tussen Ernst Cramer, Fons Luijben en NPCF-directeur Iris van Bennekom. Zijn er toch bezuinigingen op zorg?

ANBO is voorstander van participatie van iedereen en wil met dit speeddebat de toekomst van 50-plussers bij het nieuwe Kabinet op de agenda zetten.