Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 6 maart

Fryslân, 06-03-2007 o Politieberichten van maandag 5 maart 07.00 uur t/m dinsdag 6 maart 07.00 uur.

Leeuwarden: onderwerpen uitzending Plysjepost
Dinsdag 6 maart wordt in het opsporingsprogramma Plysjepost weer de hulp van het Friese kijkerspubliek gevraagd bij het oplossen van een aantal zaken. Plysjepost geeft de details. Daaronder meer aandacht voor zes inbraken in woningen in Sint Nicolaasga, het leksteken van autobanden van 31 autos in Ooststellingwerf in de nacht van maandag 12 februari op dinsdag 13 februari en beelden van een winkeldief die op donderdag 15 februari bij de DA in Leeuwarden goederen probeerde weg te nemen.
Plysjepost is dinsdagavond op Omrop Fryslân te zien om 18.45 uur en wordt om 20.45 uur en 22.45 uur herhaald. Het programma wordt gemaakt door Omrop Fryslân in samenwerking met de politie Fryslân en het Openbaar Ministerie.

Fryslân: politie controleert autoruiten op lichtdoorlaatbaarheid De politie Fryslân gebruikt sinds twee maanden een zogenaamde 'tintman' om de lichtdoorlaatbaarheid van autoruiten te meten. Tijdens reguliere verkeerscontroles in de gehele provincie zijn tot nu toe bijna 100 bekeuringen uitgeschreven. Als de lichtdoorlaatbaarheid van de autoruiten kleiner is dan 50% volgt een bekeuring van 75,-. Daarnaast kan het kentekenbewijs deel 1 (A) worden ingevorderd. Het voertuig moet in dat geval binnen vier weken aan de gestelde eisen voldoen.

De'tintman' wordt gebruikt om de lichtdoorlaatbaarheid van autoruiten te meten

Te donkere autoruiten zijn niet veilig omdat ze het zicht beperken. Bij regenachtig en donker weer of wanneer een zonnebril wordt gedragen, kunnen getinte ruiten tot gevaarlijke situaties leiden. Bovendien is oogcontact tussen bestuurders onderling en met kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en fietsers, onmogelijk. Hierdoor vervalt een belangrijke communicatiemogelijkheid in het verkeer. In het Voertuigreglement (artikel 5.2.42) staat het omschreven: de voorruit en de zijruiten van personenautos mogen geen beschadigingen of verkleuringen vertonen en niet voorzien zijn van onnodige voorwerpen, die het uitzicht van de bestuurder belemmeren. Hierbij valt te denken aan folies die de lichtdoorlaatbaarheid beperken. Ook coatings zijn niet toegestaan. In die gevallen treedt de politie waar nodig op.

Holwerd: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Stasjonswei. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werd een kluis weggenomen met daarin een geldbedrag van enkele duizenden euros. Tevens werd er een Ford Transit met kenteken VN-79-PS met daarin een grote hoeveelheid gereedschap gestolen. Een 36-jarige inwoner van Holwerd deed namens het bedrijf aangifte.

Elsloo: inbraak eetcafé
De politie onderzoekt een inbraak die maandagnacht in een eetcafé aan de Hoofdweg plaatsvond. De achterdeur is opengebroken en er zijn 40 pakjes shag en 50 pakjes sigaretten weggenomen. Een 42-jarige inwoner van Elsloo deed aangifte.

Dokkum: TNT brievenbus vernield getuigenoproep
De politie roept getuigen op die zaterdagavond tussen 22.30 uur en 22.45 uur bijzonderheden op de Birdaarderstraatweg hebben gezien. Rond dat tijdstip is een TNT brievenbus vernield waarbij de gehele inhoud is verdwenen. Getuigen worden opgeroepen om via telefoonnummer 0900 8844 contact op te nemen met politie Fryslân.

Oosterwolde: politie houdt koperdief aan
De politie heeft maandagmiddag in een slooppand aan de Nanningaweg een 36-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van het stelen van koper. De verdachte werd tijdens het demonteren van koper betrapt door medewerkers van een sloopbedrijf. De politie werd gewaarschuwd, waarna de man werd aangehouden. Een tas met daarin 20 kilo koper werd inbeslaggenomen. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Noordoost Fryslân: snelheidscontroles na klachten van omwonenden De politie heeft maandag op drie 50-kilometerwegen in Zwaagwesteinde, Dokkum en Damwoude op snelheid gecontroleerd na klachten van omwonenden. Van s ochtends 07.30 uur tot 10.30 uur werden op de Zuiderstationsstraat in Zwaagwesteinde 539 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 65 te snel reden. Diezelfde ochtend werd van 10.50 uur tot s middags 13.50 uur gecontroleerd op de Holwerderweg in Dokkum. Tijdens deze controle passeerden 994 voertuigen, waarvan er 98 te snel reden. s Middags werd van 14.00 uur tot 17.00 uur nog gecontroleerd op de Doniaweg in Damwoude. Hier passeerden 697 voertuigen de controle, waarvan er 31 te snel reden. Op zowel de Stationsstraat als de op de Holwerderweg werd de hoogste snelheid gemeten. Op beide locaties passeerden twee automobilisten de radarcontrole met een snelheid van 81 kilometer per uur.

Leeuwarden: politie houdt jonge zakkenroller aan
De politie heeft maandagavond op het Zaailand een 12-jarige jongen uit Sint Annaparochie aangehouden op verdenking van zakkenrollerij. Getuigen hadden gezien dat de jongen aan het rollen was, waarna ze de politie waarschuwden. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal werd de jongen overgedragen aan zijn zorgkader.

Leeuwarden: inbraak in instelling
De politie onderzoekt een inbraak in een instelling aan de Floris Versterstraat. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit het pand werden diverse goederen weggenomen. Namens de instelling moet nog aangifte worden gedaan en vandaar dat het nog niet duidelijk is wat er nu precies is gestolen. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.