ABN AMRO

Amsterdam en München, 6 maart 2007

ABN AMRO Capital en Allianz Capital Partners nemen Sdu over van de Nederlandse staat voor EUR 415 mln

ABN AMRO Capital en Allianz Capital Partners zijn een overeenkomst aangegaan waarbij zij elk 50% van de aandelen in Sdu, toonaangevend uitgever en producent van beveiligde ID-documenten, overnemen van de Nederlandse staat. De aankoop door Sdu van Wolters Kluwer's minderheidsbelang van 25,9% in Sdu Uitgevers, vormt onderdeel van deze transactie. Dit resulteert erin dat de twee investeerders samen het volledige eigendom van Sdu verwerven. De transactie heeft een waarde van EUR 415 miljoen.

Sdu telt 1.000 medewerkers en behaalde in 2006 een omzet van ruim EUR 200 mln. Het bedrijf bestaat uit twee poten: Sdu Uitgevers en Sdu Identification. Sdu Uitgevers heeft een leidende positie als uitgever van juridische vaktijdschriften en boeken. Daarnaast is het bedrijf een toonaangevende uitgever van publicaties in onder meer de bouw, transport, overheid, management en IT en heeft zij een belang in juris, de belangrijkste aanbieder van juridische online-informatie in Duitsland. Sdu Identification ontwikkelt, produceert en beheert systemen die mensen en identiteitsgegevens koppelen. Sdu Identification is producent van onder meer paspoorten en rijbewijzen voor diverse landen.

Marc Staal van ABN AMRO Capital: "Met de acquisitie van Sdu verrichten wij opnieuw een belangrijke transactie. Het illustreert ons vermogen om toonaangevende transacties te winnen. Door enerzijds een goede relatie met het management van een onderneming op te bouwen en anderzijds de juiste investeerder als partner te zoeken kunnen wij aansprekende overnames tot stand brengen. Sdu bevindt zich in een goede uitgangspositie om te profiteren van het groeipotentieel van contractgebonden uitgaven. De focus op de invoering van nieuwe technologieën zal de overgang van drukwerk naar online- publicaties ondersteunen."

Thomas Pütter van Allianz Capital Partners: "We zijn verheugd dat wij opnieuw een kwalitatief hoogwaardige investering in de aantrekkelijke Nederlandse markt kunnen doen. Wij ondersteunen bedrijven in hun groei en het management van Sdu en juris kan dan ook rekenen op onze steun bij het uitvoeren van hun strategie voor juridische publicaties in Nederland en Duitsland. Daarnaast zullen wij het management van Sdu in staat stellen om het voordeel van de superieure biometrische technologie waarover het bedrijf beschikt, te benutten in de groeiende internationale markt voor identiteitsdocumenten."

Bert Jongsma, CEO/voorzitter van de Raad van Bestuur van Sdu:"Wij kijken uit naar de samenwerking met Allianz Capital Partners en ABN AMRO Capital in het proces de onderneming door te laten groeien naar de volgende fase in haar ontwikkeling. Beide investeerders genieten een goede reputatie als het gaat om samenwerking met bedrijven. Bovendien hebben zij er blijk van gegeven dat zij een goed inzicht in onze markten en onze strategische doelstellingen hebben. Wij hopen zo de groei van zowel de uitgeverij als het identiteitsbedrijf te versnellen."

De acquisitie van Sdu is onder voorbehoud van goedkeuring door de Europese mededingingsautoriteiten, die over enkele dagen verwacht wordt. De transactie zal naar verwachting aan het einde van de maand worden afgerond.

Nadere informatie:

ABN AMRO Capital ­
Carolien Pors +31 20 628 6321
Victoria Garrod +44 20 7678 8270

Allianz Capital Partners
Petra Kruell +49 89 38 00 2628

Sdu
Bert Jongsma +31 70 378 96 79
Sam van Oostrom +31 70 378 92 00