Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 maart 2007

VRAGEN VAN HET LID VAN DAM (PvdA) AAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

OVER DE HOGE PRE-PAID TARIEVEN VOOR HET MOBIEL BELLEN NAAR 0900-INFORMATIE NUMMERS


1. Is het u bekend dat de tarieven voor een pre-paid-aansluiting bij mobiel bellen naar een 0900-nummer bij vrijwel alle mobiele operators tussen de ¤ 1,10 en ¤ 1,30 per minuut liggen?

2. Deelt u de mening dat dit schandalig hoge tarieven zijn voor het bellen van 0900-informatielijnen?


3. Bent u tevens bekend met het tarief dat gehanteerd wordt voor het bellen met het landelijke 0900-nummer van de politie waarbij de tarieven kunnen variëren tussen de ¤ 0,49 en de ¤ 1,30?


4. Deelt u mijn mening dat ook dit schandalig hoge tarieven zijn voor het bellen van de 0900-informatielijn van de politie?


5. Is het u bekend dat ook voor het bellen van 0900-nummers met een regulier mobiel abonnement extra kosten worden berekend, zoals bijvoorbeeld een beltarief dat buiten de vooraf ingekochte belbundel in rekening wordt gebracht?


6. Bent u het met mij eens dat de 0900-nummers kennelijk door mobiele aanbieders gebruikt worden als 'cash cow', vooral bij prepaid aansluitingen, aangezien de prijzen voor het bellen met deze nummers geen enkele relatie hebben met de daadwerkelijke kosten?


7. Bent u met mij eens dat er hier kennelijk sprake is van falende marktwerking?


8. Bent u bereid om, bij de invulling van de met de Kamer afgesproken regels voor tarieven van 0900-nummers, ook deze schandalig hoge tarieven aan banden te leggen? Bent u ook bereid de mobiele aanbieders aan te spreken op het rekenen van hoge kosten voor het bellen van de politie of andere publieke diensten zodat deze kosten al op korte termijn niet meer in rekening worden gebracht?