Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
32 Vragen van mevrouw drs. F.I. van Iperen en de heer N.J.H. Gravesteijn
(Vragen binnengekomen op 26 februari 2007
en antwoorden van het college verzonden op6 maart 2007)

Begin februari is op een groot aantal adressen in Overvecht (het gebied rond de Ebrodreef) de post niet bezorgd. Bij deze postbestelling zou ook de oproepingskaart voor de Provinciale Statenverkiezingen bezorgd zijn. Naar schatting hebben zo'n 500 adressen hierdoor geen oproepingskaarten ontvangen.

De oproepingskaart is voor veel kiezers het eerste moment dat men gewezen wordt op het feit dat op korte termijn de gang naar de stembus kan worden gemaakt. Daarbij leeft bij veel kiezers het idee dat men zonder oproepingskaart niet kan gaan stemmen.

De PvdA vindt het belangrijk dat elke stemgerechtigde in Utrecht bij verkiezingen zijn of haar stem uit kan brengen. Tijdige informatie en een verzekerde bezorging van de oproepingskaarten zijn hiervoor noodzakelijke middelen.

Het mag niet voorkomen dat oproepingskaarten niet worden bezorgd. Onze zorg over het feit dat dit blijkbaar toch voorkomt brengt de PvdA-fractie tot de volgende vragen:

1. Is het college bekend met het feit dat er op zo'n 500 adressen in de wijk Overvecht geen oproepingskaart voor de Provinciale Statenverkiezingen is bezorgd?

Ja. Op 22 februari j.l. kwamen er bij de afdeling Verkiezingen klachten binnen van kiezers uit het gebied rond de Ebrodreef, dat zij nog geen oproepingskaarten hadden ontvangen. Vanuit de gemeente is toen meteen actie ondernomen en er is contact opgenomen met TNT post. Ook heeft de gemeente een onderzoek ingesteld naar de omvang van het probleem.
Het gaat overigens niet om 500 adressen, maar om 500 kiezers.

2. Kan het college aangeven waarom de oproepingskaart op deze adressen niet is bezorgd?


TNT is op 23 februari j.l. gestart met een onderzoek. De oorzaak is (nog) niet achterhaald.

3. Wat doet het college om ervoor te zorgen dat de stemgerechtigden op deze adressen alsnog worden opgeroepen voor de Provinciale Statenverkiezingen, dan wel op de hoogte worden gebracht van de wijze waarop zij deel kunnen nemen aan de Provinciale Statenverkiezingen? En worden de hieruit voortvloeiende kosten op TNT Post verhaald? Zo nee, waarom niet?

De kiezers ontvangen nieuwe oproepingskaarten, waarmee zij aan de verkiezingen kunnen deelnemen.Deze zijn op 27 februari j.l. verzonden, vergezeld van een brief waarin de kiezers wordt gevraagd bij de gang naar de stembus volgende week een legitimatiebewijs mee te nemen. Dit om misbruik te voorkomen.
TNT post heeft al aangegeven de kosten voor haar rekening te nemen.

4. Is het college met de PvdA van mening dat de oproepingskaart een zeer belangrijk middel is om stemgerechtigden op de hoogte te brengen van hun recht deel te nemen aan verkiezingen?

Ja

5. Is het college met de PvdA van mening dat de verzending van deze oproepingskaart daarom zeer zorgvuldig en met waarborgen omkleed dient te geschieden?

Ja


6. Zijn er door de gemeente Utrecht met TNT Post extra afspraken gemaakt over het garanderen van de bezorging van de oproepingskaart en zo ja welke?


Ja, bij iedere verkiezing worden aparte afspraken gemaakt met TNT post over de wijze van aanlevering, tijdstippen van verzending en het bezorgen van de post.

7. Zoals het college weet wordt de postmarkt hoogstwaarschijnlijk per 1 januari 2008 geliberaliseerd. Betekent dit dat het deel van de postverzending, dat de gemeente nu nog door TNT post moet laten verzorgen, waaronder ook de oproepingskaarten, openbaar wordt aanbesteed? Zo nee, waarom niet?


Als de postmarkt per 1 januari 2008 wordt geliberaliseerd zullen alle postsegmenten van de gemeente Utrecht worden aanbesteed. Bureau Aanbestedingen (BA) is bij dit aanbestedingstraject nauw betrokken. Inmiddels heeft het eerste overleg hierover met BA plaatsgevonden .De omzetgegevens 2005 en 2006 worden nu geanalyseerd en beoordeeld wordt of er voldoende volume in de postsegmenten aanwezig is om tot aanbesteding over te gaan.

8. Zo ja, op welke wijze zal het college bij deze aanbesteding de bezorging van oproepingskaarten voor verkiezingen garanderen?


Deze garantie moet worden gegeven door de postleverancier (TNT of een andere aanbieder) en zal als harde eis worden geformuleerd door de gemeente Utrecht.


---- --