DHV-publicatie 'Over energie gesproken'


We bevinden ons op een keerpunt. Het besef dat individuen en organisaties daadwerkelijk in actie moeten komen om iets aan klimaatverandering te doen, is er. Dat is een belangrijke conclusie uit het rondetafelgesprek over het thema energie dat DHV eind vorig jaar organiseerde.


Deze week verschijnt onze publicatie 'Over energie gesproken', een weerslag van dat rondetafelgesprek. Aan het gesprek namen deel: Ton Boon von Ochssée, ambassadeur Duurzame ontwikkeling, Jan Harmsen, Shell en hoogleraar duurzame chemische technologie, Rijksuniversiteit Groningen, Aad Correljé, universitair hoofddocent TU Delft en fellow bij het Clingendael International Energy Programme en Marjolein Demmers, directeur Milieu en Duurzaamheid van DHV. Het gesprek stond onder leiding van tv- en radiojournaliste Inge Diepman.


Tijdens het 'rondetafelgesprek energie' zijn veel aspecten van het thema energie besproken: het mondiale probleem van de eindigheid van fossiele brandstoffen, de groeiende vraag naar energie en het daaraan gekoppelde klimaatvraagstuk. Maar vooral ook over de energie van mens en maatschappij als noodzakelijke voorwaarde om te zoeken naar nieuwe bronnen.


DHV wil het debat op gang brengen over maatschappelijke ontwikkelingen die betrekking hebben op het werkveld van DHV. In 2005 organiseerden wij een essay-wedstrijd over de toekomst van Nederland (21minuten.nl) en de eerste editie van het rondetafelgesprek met een aantal prominenten rond het thema veiligheid, resulterend in de publicatie 'Over veiligheid gesproken'. 'Over Energie gesproken' is de tweede in een serie van minimaal vijf uitgaven.


---