Gemeente Zwolle

Buitengebieden van Zwolle voortaan 60 km/uur zones


Datum uitgave: 07-03-2007
De buitengebieden van Zwolle worden dit voorjaar aangewezen als 60 km/uur zones. Dit betekent dat er op de wegen van de buitengebieden vanaf dit voorjaar niet harder kan worden gereden dan 60 km/uur. Dit betreft de buitengebieden Langenholte, Schelle-Zuid, Oldeneel, Vreugderijk, Wythmen, Harculo, en Hoog-Zuthem. De gemeenteraad van Zwolle heeft in maart 2005 ingestemd met het raadsvoorstel over de vervolgaanpak van het project 'Duurzaam Veilig'. Daarmee heeft de Raad ingestemd dat naast de reeds bestaande verblijfsgebieden, een deel van de overige potentiële verblijfsgebieden duurzaam veilig in te richten. Dit betekent dat de buitengebieden van Zwolle als 60 km/uur zones worden aangeduid om de verkeersveiligheid in deze gebieden te vergroten.

Uitvoeringswerkzaamheden
Aangezien de inrichting van de wegen voldoen aan de landelijke richtlijnen, bestaan de werkzaamheden voornamelijk uit het plaatsen van de 60 km/uur-zoneborden. Enkel op de Zuthemerweg worden vanwege sluipverkeer fietssuggestiestroken aangebracht. Het plaatsen van de verkeersborden in de buitengebieden en de aanleg van de fietssuggestiestroken op de Zuthemerweg worden naar verwachting dit voorjaar uitgevoerd.

Duurzaam Veilig
De gemeente is sinds een aantal jaren bezig met de invoering van het project 'Duurzaam Veilig'. Hierbij wordt het wegennet onderverdeeld in verkeersaders en verblijfsgebieden. Op verkeersaders staat de doorstroming van het autoverkeer centraal, in verblijfsgebieden is de snelheid afgestemd op de langzame verkeersdeelnemers. Onder de verkeersaders vallen de 50-, 70- en 80 km/uur-wegen, verblijfsgebieden zijn de 30- en 60km/u-zones.

Bron: afdeling Communicatie