Socialistische Partij

Eerste Kamer blokkeert Waterschapswet


06-03-2007 * Staatssecretaris Huizinga krijgt nog geen groen licht voor herziening van de Waterschapswet. De Eerste Kamer vindt het voorstel onvoldoende. De nieuwe bewindsvrouw van Verkeer en Waterstaat volgde dinsdag noodgedwongen het advies van SP-senator Tiny Kox om het wetsvoorstel voor nader beraad aan te houden.

De 26 waterschappen in ons land houden zich bezig met het weren en keren van overtollig water maar ook met kwantiteit en kwaliteit van het oppervlaktewater. Belangrijk werk, dat ook heel wat gemeenschapsgeld kost. Samen zijn de waterschappen goed voor een budget van enkele miljarden euro's per jaar. De democratische controle daarop laat echter te wensen over, evenals de betrokkenheid van de burgers. Het wetsvoorstel beoogt iets te doen aan de dramatisch lage opkomst voor de waterschapsverkiezingen.

De voorgestelde verbeteringen overtuigden de Eerste Kamer echter niet. Met name SP en CDA vinden het niet democratisch om de besturen van de waterschappen deels te kiezen maar ook deels te benoemen. Kox: "Dat is niet van deze tijd. Natuurlijk is het goed om iets te doen aan de opkomst die nu met 25% dramatisch laag is. Maar met deze plannen zal de staatssecretaris er niet in slagen daar echt verbetering in te brengen vrees ik. Uit alles blijkt dat deze wet niet af is. Laat de staatssecretaris nagaan of er betere manieren te bedenken zijn om de democratische basis van de waterschappen te vergroten."

Kox vroeg de staatssecretaris onder meer om na te gaan of het niet beter is de waterschappen bij de provincies onder te brengen, iets wat ook de PvdA het beste lijkt. Het CDA wil de waterschappen zelfstandig houden maar deelt de kritiek op de democratische mankementen in het wetsvoorstel.

De SP-senator complimenteerde de nieuwe staatssecretaris met haar bereidheid de kritiek vanuit de Eerste Kamer serieus te nemen en na te gaan of er een werkbaar compromis te bedenken valt in de komende weken.