Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 6 maart 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 6 maart. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Geen geldnood bij de provincie
In een serie artikelen in AD/Haagsche Courant van 3 maart wekt de krant de indruk dat de provincie Zuid-Holland er financieel zeer slecht voor staat. De provincie zou de opbrengst van de verkoop van aandelen hebben verkwanseld aan "bestuurlijke" projecten zodat er niets meer overblijft voor het wegenonderhoud. Deze beschuldigingen onderbouwt de krant deels met feitelijke onjuistheden en aannames die volledig uit hun context zijn losgetrokken. Hoewel de vermogenspositie van Zuid-Holland wat schraal afsteekt ten opzichte van andere provincies, zijn de financiën op orde. Dat blijkt duidelijk uit de recente complimenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor de Zuid-Hollandse begroting en jaarrekening. Echter, voor nieuwe ambities en uitdagingen zal het nieuwe provinciebestuur wel scherpe keuzes moeten maken. Lees het hele nieuwsbericht.

Overeenstemming over streekplanuitwerking Voorne
GS hebben, na het principebesluit van vorige week, in devergadering van 6 maart de Streekplanuitwerking Voorne definitief vastgesteld. Afgelopen maandag is goed constructief overleg gevoerd met het college van B&W van Westvoorne. In aanwezigheid van vertegenwoordigers van de stadsregio Rotterdam en de provincie heeft het college van Westvoorne de positie van het gemeentebestuur toegelicht. De partijen zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat aanpassing van tekstonderdelen recht doet aan de wederzijdse standpunten. Leeshet hele persbericht.

Vragen over provinciale weg N 468
Statenleden Van der Sloot en Waterman (beidenVVD) hebben vragen gesteld over de hoeveelheid verkeer op de N 468. In het rapport "Verkenning problematiek N 468" van Mobycom staat dat door de aanleg van de A4 Midden Delfland het grootste deel van het verkeer op de provinciale weg verdwijnt. De Statenleden vragen aan GS of dat klopt. GS antwoorden dat uit verkeersprognoses inderdaad blijkt dat door de aanleg van de A4 het verkeer op de N 468 afneemt ten opzichte van nu. In 2014 wordt naar verwachting de A4 in gebruik genomen. Vanaf dat moment wordt de functie van de N 468 als essentiële weg voor bestemmingsverkeer en doorgaand verkeer beperkt. GS antwoorden tevens dat de kans groot is dat de N 468 op dat moment wordt overgedragen aan de gemeente Midden-Delfland. Op korte termijn worden door de provincie, in samenwerking met de gemeente, een aantal maatregelen uitgewerkt om de leefbaarheids- en veiligheidsproblemen in Midden-Delfland te verkleinen. Dit zijn: het inrichten van de N 468 als erftoegangsweg met een snelheid van 60 km/uur, het invoeren van trajectcontrole en het aanleggen van een fietspad tussen Maasland en Schipluiden.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2067 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Vragen over het Natuur educatief bezoekerscentrum in Alphen aan de Rijn GS zeggen op dit moment een incidentele subsidie niet toe voor de bouw van een Natuur educatief bezoekerscentrum in Alphen aan den Rijn. In Alphen aan den Rijn en omgeving is behoefte aan een bezoekerscentrum voor natuur-, milieu-, en cultuurhistorische en langschaporganisaties. Het IVN Alphen aan den Rijn heeft het initiatief genomen voor de bouw van zo'n bezoekerscentrum. Verschillende sponsors zijn al gevonden, maar er is nog geen volledige financiële dekking voor de plannen. Eerder vroeg de provincie al bij de gemeente na of verwacht wordt dat er regionaal veel bezoekers op af komen. Dit omdat er meerdere bezoekerscentra in de omgeving zijn, bijvoorbeeld voor de Nieuwkoopse Plassen, het Groene Hart (de Wierickerschans) en de HSL. De regionale organisaties zoals wandelclubs, agrarische organisaties, Staatsbosbeheer en het Hoogheemraadschap zeggen volgens de gemeente van het centrum gebruikt te willen maken. Statenlid Helder (VVD) wil onder andere weten of de provincie bereid is financieel bij te dragen. GS geven aan dat zij het nog niet opportuun vinden de toezegging te doen omdat er nog geen duidelijkheid is hoe hoog het benodigde bedrag is en omdat nog niet duidelijk is of het centrum qua verwachte bezoekeraantallen kan bestaan.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2065staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Vragen over iepziektebestrijding
Bestrijding van de iepziekte past in de rol van gemeenten en regio's, niet in die van de provincie. In Noord-Holland is daarvoor een beheerorganisatie opgezet die wordt bekostigd door gemeenten. Noord-Holland heeft in drie jaar de iepziekte tot een beheersbaar niveau teruggebracht, dat kostte wel 2,5 miljoen euro. Statenlid Jager (D66) wil weten of GS dit in Zuid-Holland ook willen regelen. Het college zegt in de beantwoording dat dit niet in de sturingsfilosofie past. Op sommige plaatsen is de provincie verantwoordelijk voor beplanting, zoals langs provinciale wegen, hier bestrijdt de provincie de iepziekte wel. Ook is overleg geweest met de provincie Noord-Holland om de 'grensoverschrijdende' besmetting aan te pakken. Zuid-Holland zoekt naar mogelijkheden voor samenwerking met met Noord-Holland in de grensgemeenten. De iep is een kenmerkende boom in het Zuid-Hollandse landschap. Volgens een globale schatting van de iepenwacht zijn er in Zuid-Holland ongeveer 100.000 iepen. Iepziekte komt al bijna een eeuw in Zuid-Holland voor. De ziekte wordt overgebracht door de spintkever, maar ook door wortelcontact tussen iepen.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2061 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Vragen over zendgebied regionale omroepen
Statenleden Lamers (CDA) en Baruch (PvdA) hebben GS gevraagd wie de grens van de verzorgingsgebieden van RTV Rijnmond en RTV West bepaald. Daarnaast is gevraagd naar de mogelijkheid om in gemeenten in het grensgebied beide regionale omroepen door te geven en in hoeverre GS hier een stimulerende rol in kan spelen. De zendgebieden zijn in het verleden in samenspraak met de regionale omroepen door PS bepaald. Wijzigingen in de verzorgingsgebieden zijn mogelijk maar hebben de nodige consequenties. I.v.m. de rampenzenderfunctie van de regionale omroepen is er namelijk een directe relatie tussen de indeling van de verzorgingsgebieden en de indeling in veiligheidsregio's. De huidige indeling van de verzorgingsgebieden van de regionale omroepen en de veiligheidsregio's waarbinnen gemeenten vallen zijn meegenomen in diverse convenanten tussen gemeenten, provincie, regionale omroepen en diverse hulpverleningsinstanties. Op dit moment zijn er, naast de gemeenten waarvoor dit al is geregeld, bij GS geen gemeenten bekend die ook beide regionale televisiezenders willen ontvangen via de kabel. Indien lokale programmaraden deze behoefte wel hebben kunnen zij dat in overleg met de kabelexploitant en de regionale omroepen regelen. GS ziet hierin geen stimulerende rol voor zichzelf weggelegd.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2059staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Vragen over satellietschotels
StatenledenLamers enVural(beiden CDA) hebben GS vragen gesteld naar aanleiding van een bericht over een Rotterdamse woningcorporatie die wil dat huurders hun satellietschotel verwijderen. De Statenleden willen weten of de provincie bestemmingsplannen toetst op voorschriften voor satellietschotels. In de herziene Nota Planbeoordeling (Regels voor Ruimte) zijn veel regels met betrekking tot nutsvoorzieningen geschrapt. Provinciale bestemmingsplannen worden hier dan ook niet op getoetst. Volgens GS is de kwestie een gemeentelijke aangelegenheid. Ook het doorgeven van zenders via providers is, met uitzondering van regionale omroepen, een lokale verantwoordelijkheid

Het volledige antwoord op PS-vraag 2064staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Tegengaan ongewenste effecten aanleg natuur Bernisse Bij het vaststellen van het Ruimtelijk plan regio Rotterdam 2020 (RR2020) is een motie (M5/4618) aangenomen waarin GS wordt verzocht te onderzoeken hoe mogelijke negatieve effecten van de aanleg van natuur in Bernisse kunnen worden tegengegaan. Parallel aan de Haasdijk in Bernisse is een ecologische zone gepland. Hierdoor zouden agrarische bedrijven, waaronder die met kleinschalige biologische teelt, te maken kunnen krijgen met ongewenste neveneffecten. De commissie Ruimte en Wonen heeft gevraagd om een aanvulling op de uitwerking van de ecologische hoofdstructuur. Naar aanleiding van de aanleg van andere ecologische verbindingen zien GS op dit moment geen reden om voor de verbinding in Bernisse een andere benadering te kiezen. Realisatie van ecologische verbindingszones geschiedt op basis van vrijwillige medewerking van de grondeigenaren. In de praktijk is de bereidheid om mee te werken groot. Negatieve neveneffecten voor het functioneren van omliggende agrarische bedrijven blijken gering te zijn. GS hebben toegezegd zodra de plannen concreet zijn, in samenspraak met de eigenaren van de grond, onderzoek te doen naar mogelijke effecten.

Eiland van Dordrecht
De grond die nodig is om het Groenproject Eiland van Dordrecht uit te kunnen voeren kan worden aangekocht. Het betreft de aanleg en inrichting van een recreatiegebied bij Dordrecht. Het geld is met een besluit van Gedeputeerde Staten door de provincie aan Dordrecht ter beschikking gesteld. Gedeputeerde van der Sar en wethouder Van Steensel hebben op 6 maart hun handtekening gezet onder de overeenkomst Aanpak Grondverwerving. Bij die gelegenheid bood Van der Sar de gemeente een picknickbank aan. Het gaat om een bedrag van 26,25 miljoen euro afkomstig uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) voor de aankoop van 650 hectare grond. Dordrecht verwacht uiterlijk in 2011 alle grond die nodig isin bezit te hebben.

Glastuinbouw Hoeksche Waard
Volgens hetzogenoemde afsprakenkader Ontwikkelingsperspectief Hoeksche Waard 2004 zou de Hoeksche Waard voor 1 oktober 2004 komen metonderbouwde voorstellen voor een glastuinbouwlocatie voor de opvang van verspreid liggende glastuinbouwbedrijven in de Hoeksche Waard van maximaal netto 50 ha.Bij de behandeling van de partiële herziening van Streekplan Zuid-Holland Zuid in januari 2007 is door de streek voorgesteld onderzoek te doen of er wel voldoende marktvraag is voordat een dergelijke locatiekeuze wordt gemaakt. Tijdens de streekplanbehandeling is een motie aangenomen waar PS verzoeken de vraag in beeld te brengen in overleg met LTO en bij gebleken voldoende vraag een keuze te maken voor zo'n locatie. GS zullen voor 1 juli 2007 een rapportage aan PS aanbieden over de vraag naar een uitplaatslocatie voor glastuinbouw in de Hoeksche Waard.

Zuid-Holland wil meer zekerheid over opcenten
De provincie Zuid-Holland ontvangt jaarlijks van de Belastingdienst de opcenten op de motorrijtuigenbelasting die alle Zuid-Hollandse autobezitters gezamenlijk opbrengen. Omdat over de jaren 2005 en 2006 onverwachte correcties zijn toegepast, willen Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten voortaan meer duidelijkheid over de berekening van de opcenten, een betere informatieverstrekking en controle door een accountant op de afdracht van de Belastingdienst aan de provincies. Zonder goed zicht op de opcenten kan de provincie immers geen solide begrotingsbeleid voeren. Zuid-Holland stelt het ministerie van Financiën voor om een convenant te sluiten waarin nieuwe afspraken tussen de Belastingdienst en de provincies worden vastgelegd.

Deelname aan het project De Venen beeindigd
Wegens gebrek aan resultaten stapt Zuid-Holland uit Plan de Venen, een van de icoonprojecten van het Groene Hart. De Venen is het gebied dat zich globaal uitstrekt tussen Alphen aan de zuidzijde, Uithoorn en Ouderkerk aan den Amstel aan de noordkant, langs de A2 naar Breukelen (oostelijke grens) en langs de Oude Rijn naar Woerden, Bodegraven en Alphen. Gedeputeerde Staten vinden dat er te weinig 'grondmobiliteit' is waardoor de aanleg van natuur, recreatieve voorzieningen en een versterking van de landbouw goeddeels stagneert. In tegenstelling tot bij de natuurclubs is er een gebrek aan draagvlak bij gemeenten, boeren en waterschappen. GS kiezen ervoor het geld daar in te zetten waar het wel loopt. Bijvoorbeeld in een ander belangrijk veenweidegebied, de Krimpenerwaard, het Bentwoud en de Eendrachtspolder in de Zuidplas. De middelen die de provincie kan inzetten, het Investeringsbudget Landelijk Gebied, zijn beperkt. Dat betekent dat de provincie prioriteiten moet stellen en hierdoor niet meer zal bijdragen aan de stichting Ontwikkeling De Venen. Voor communicatie blijft de provincie wel betalen om zo het beeld en imago van De Venen in tact te laten. Voor 2007 en 2008 is dat ongeveer ¤ 11.000 euro per jaar.

Subsidies

Aan de Stichting Loket Cultuureducatie Zuid-Holland te Delft is een aanvullende subsidie toegekend van 64.535 euro voor het schooljaar 2006 - 2007 in het kader van Versterking Cultuureducatie primair onderwijs. Aan de gemeente Dordrecht is een subsidie toegekend van ruim 161.000 euro voor het BDU project "Uitvoering wijkverkeersplan Dubbeldam" te Dordrecht. De Europese bijdrage en incidentele subsidie aan het Project Herstel FortWierickerschans zijnvastgesteld. De Europese bijdrage is vastgesteld op208.155 euro en deprovinciale subsidie op331.332 euro. Last onder dwangsom
Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

Aan Burgemeester en Wethouders van Brielle is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz). Het betreft onvoldoende toezicht binnen de badinrichting De Dukdalf te Brielle


---