Gemeente Rotterdam aansprakelijk gesteld voor schade fundering


Bewoners verwijten Gemeente nalatigheid

ROTTERDAM, 20070306 -- De eigenaren van vier woningen in de Oranjestraat in Rotterdam Overschie hebben de Gemeente Rotterdam aansprakelijk gesteld voor schade aan hun houten funderingen. Uit onderzoek blijkt dat het grondwater in de wijk structureel te laag staat. Hierdoor zijn de houten funderingspalen gaan rotten. Ernstige scheurvorming, scheefstand en klemmende deuren zijn het gevolg. Er zijn zelfs spontaan ruiten gebarsten.

De vier gezinnen wonen nu op de bovenverdieping van hun huis. Beneden is de aannemer bezig met de nieuwe fundering. De woonkamervloeren zijn gesloopt om de mannen en hun gereedschap de ruimte te geven. De hele operatie duurt 4 maanden. Het noodzakelijke lawaai, stof en andere dagelijkse ongemakken van de verbouwing leggen een enorm beslag op het gezinsleven. Het is onzeker of de bewoners de investering van ruim ¤ 80.000,- per huis kunnen verhalen op de Gemeente Rotterdam.

Hoewel zij begrijpen dat de Gemeente verschillende belangen moet afwegen, zijn de bewoners ernstig gedupeerd. De Gemeente had eenvoudig kunnen voorzien dat er problemen aan houten funderingen zouden ontstaan. Door eerder in te grijpen had de Gemeente veel schade aan de huizen kunnen voorkomen. Nu draaien de huiseigenaren zelf voor alle kosten op, inclusief onderzoekskosten en bouwleges.
Totnogtoe is de Gemeente hen op geen enkel punt tegemoetgekomen.

Naast het beantwoorden van de feitelijke schuldvraag is dus ook een sociaal economisch gezicht van de Gemeente Rotterdam gewenst om de funderingsproblemen te lijf te gaan. De vier gezinnen in de Oranjestraat zijn de eersten, maar zeker niet de laatsten in Overschie die hun funderingsprobleem zullen moeten oplossen.





Ingezonden Persbericht