Gemeente Vlaardingen


Vlaardingen is proefgemeente duurzaam inkopen
06 maart 2007

De gemeente Vlaardingen is geselecteerd als een van de zeven gemeenten in Nederland waar een pilottraject van start gaat om duurzaam inkopen structureel te borgen.

Milieu, sociale en economische criteria
Rekening houden met natuur en milieu, bedrijven belonen die hun personeel goed behandelen, eerlijke handel bevorderen, geen producten kopen die door kinderarbeid zijn gemaakt. Dat is in een notendop duurzaam inkopen. Bij duurzaam inkopen wordt er dus gekeken naar het milieu en naar sociale en economische criteria. Duurzaam inkopen voorziet in de behoeften van de huidige organisatie zonder daarbij de behoeften van toekomstige generaties in gevaar te brengen. De gemeente Vlaardingen is hier een groot voorstander van en duurzaam inkopen maakt dan ook onderdeel uit van het collegeprogramma.

In 2010 zeker 50 procent duurzaam inkopen
De rijksoverheid stimuleert duurzaam inkopen in de Nederlandse samenleving. Senter Novem, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, heeft in opdracht van het ministerie van VROM een programma voor overheden ontwikkeld om 50 procent duurzaam inkopen in 2010 te realiseren. Dit agentschap heeft hiervoor een pilot ontwikkeld om gemeenten te ondersteunen bij het implementeren van duurzaam inkopen in de eigen organisatie, zodat structurele toepassing van duurzaamheidscriteria bij inkopen en aanbestedingen is geborgd. Het accent ligt tevens op kennisoverdracht en op het creëren van draagvlak zodat de betreffende pilot-gemeente na afloop van het project als voorbeeldgemeente kan doorgaan op het gebied van duurzaam inkopen.

Selectie vanwege grote belangstelling
De belangstelling voor de pilot bleek aanmerkelijk groter dan het aantal plekken, zodat er een selectie heeft plaatsgevonden waarbij de voorwaarden van participatie onder meer waren:

* Startende en gemotiveerde gemeenten met voldoende inzicht in de inkoop organisatie en inkoopprocessen (dus enige mate van professionalisering van de inkoop ).

* Expliciete steun en motivatie van het bestuur om duurzaam inkopen te implementeren.

* Gedurende de looptijd van het project van 6 tot 9 maanden concrete resultaten verwachten.

* Middelen ter beschikking stellen om het traject in te gaan, bestaande uit manuren en geld.

* Als spin-off genereren in de regio of op landelijk niveau.

Er zijn 7 gemeenten geselecteerd om een individueel traject mee te doorlopen. Dit zijn naast Vlaardingen ook de gemeenten Breda, Dordrecht, Emmen, Heerenveen, Heerlen en Middelburg.

De exacte aanpak van de pilot zal binnenkort in samenspraak tussen de pilot-gemeenten en SenterNovem worden bepaald