Gemeente Hilversum

Opgroeien in veilige omgeving

6 maart 2007
Een veilige en leerzame omgeving, die ontwikkeling mogelijk maakt èn leert omgaan met verschillen, tolerantie en onderling respect. Aldus luidt samengevat de missie van het kader jeugdbeleid 2007-2011 (concept) die het college van burgemeester en wethouders op 27 februari heeft vrijgegeven.

In het collegeprogramma 2006-2010 werd al aangegeven dat een samenhangend aanbod aan activiteiten en voorzieningen voor de jeugd een integrale aanpak vereist. De gemeente vervult daarbij een duidelijke regierol. Doorgaan met goedlopende initiatieven, inspelen op nieuwe ontwikkelingen en zonodig vernieuwen en verdiepen zijn daarbij leidend. Om het beleid goed te kunnen afstemmen op de beleving en de energie van jongeren, krijgt jongerenparticipatie extra aandacht.

In de vorm van vier programma's wil de gemeente het jeugdbeleid handen en voeten geven:


1. Jeugd en meedoen: dit programma vullen jongeren zèlf in. Stelselmatig participatie moet voorkomen dat (groepen) jongeren in de anonimiteit geraken.

2. Jeugd in Huis: jeugdgezondheidszorg, opvoedingsondersteuning, jeugdzorg, ggz, wonen, enz.

3. Jeugd op School of aan het Werk: kinderopvang, peuterspeelzalen,onderwijs, volwassen-educatie, werkgelegenheid, stageplaatsen, enz.

4. Jeugd in Vrije tijd: speelplekken, jongerenvoorzieningen, sport, culturele voorzieningen, enz.

Elk programma bevat een aantal agendapunten, dat soms meer, soms minder aandacht en uitwerking behoeven. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen agendapunten worden toegevoegd. Samen met jongeren en instellingen zal de komende tijd worden gewerkt aan een uitvoeringprogramma 2007-2011, waarin de concrete stappen voor de komende jaren zijn vastgelegd.

Indien u wilt deelnemen aan een programma kunt u een e-mail sturen naar:

Programma jeugd in huis: j.schottert@hilversum.nl; Programma jeugd in hun vrije tijd: j.m.elzinga@hilversum.nl; Programma jeugd en meedoen: e.bres@hilversum.nl; Programma jeugd op school of aan het werk: a.schreuder@hilversum.nl en

voor algemene informatie kunt u contact opnemen met Jantien van Riel, afdeling Beleid j.vanriel@hilversum.nl; tel: 035 629 2050.